Така президентът Румен Радев коментира борбата с корупцията в България в края на първото си официално посещение в САЩ. В последните си часове на американска земя, държавният глава се срещна с българската общност в Чикаго – градът, в който живеят най-много от сънародниците ни отвъд Океана, предаде Нова телевизия.

„Трябва да има наказания за злоупотребяващите на най-високо ниво с публични държавни средства”, категоричен бе държавният глава.

Той коментира и въпроса с отпадането на американските визи за българи.

„Трябва да има реципрочност на визите за гражданите на САЩ и ЕС. Още повече, че България се води стратегически партньор и съюзник на САЩ в НАТО. Непрекъснато казваме какво огромно доверие си имаме и е логично то да не се изразява в някакви си проценти, а да бъде истинско. Чакам момента да поставя въпроса на едно наистина високо ниво”, категоричен бе Радев.

Вчера президентът коментира, че България ще продължи да работи за утвърждаването на стабилността и европейската перспектива на нашите съседи от Западните Балкани. По думите му страната ни е авторитетен член на ООН и нейната балансирана външна политика и ролята на стабилизиращ фактор в нашия регион се ценят високо.

В Ню Йорк той обяви още, че президентската институция има амбицията да инициира създаването на регистър на българите и българските общности в чужбина, за да има връзка между тях и браншовите, образователните институции и бизнеса в България.