На съвместната си пресконференция двамата президенти взаимно си благодариха за това, че първото посещение на Радев в чужда държава се провежда тъкмо в Германия.

Йоахим Гаук каза, че двете страни по традиция са близко свързани, като тази свързаност се изявява в конструктивното им сътрудничество в рамките на ЕС и на НАТО. „Двете ни страни споделят своя ангажимент към единна Европа и към усилията заедно да се справим с настоящите проблеми”, добави Гаук и маркира темите, обсъдени с българския му колега: сигурността на европейските граници, укрепването на отбранителната способност на Европа и борбата срещу корупцията в България.

"България и Германия споделят общи ценности"

„Това мое първо посещение е за мен много специално”, каза Радев във встъпителните си изречения. „То е знак за изключителното значение на отношенията между България и Германия. За нас тези отношения са от стратегическа важност, защото Германия е наш стратегически икономически и инвестиционен партньор”, добави българският президент.

България и Германия споделят общи ценности и имат обща цел: силна, просперираща и сигурна обединена Европа - това, според Радев, е сърцевината на отношенията, а оттам произтичат и общите усилия в борбата срещу актуалните предизвикателства: въоръжени конфликти, тероризъм, мигрантска вълна.

България е отворена за германския бизнес, припомни още българският президент. „Имаме твърдата решимост да обединим усилията на всички институции, на гражданските организации и на цялото общество за една ефективна борба срещу корупцията, за създаване на прозрачни, ясни условия за бизнеса в България, а това ще доведе до нови германски инвестиции”, каза Радев и изрично благодари на Германия за помощта ѝ в областта на дуалното обучение.

"Разчитаме на подкрепа"

В разговора между двамата централно място е заела темата за бежанците и мигрантите и за приноса на България в опазването на европейската граница. За Радев ключовата дума тук е „солидарност”. „Сигурността на европейските граждани се гарантира и от солидарността. Ние носим част от нашата солидарност, така че да опазим външната граница на ЕС”, каза той и добави, че България очаква още по-голяма европейска солидарност - не само помощ във вид на хора, техника и ресурси, но и дългосрочно оперативно планиране за справяне с мигрантската криза. „Разчитаме на подкрепа в случай на рязко нарастване на мигрантската вълна”, каза Радев.

"Не сме говорили за санкции"

На въпрос на ДВ дали в разговора между двамата президенти е станало дума за публикациите, в които се твърди, че новият български президент има специално отношение към Москва и дали са говорили по въпроса за евентуално вдигане на санкциите срещу Русия, Румен Радев отговори:

„Да, разбира се, че говорихме за отношенията с Русия, но самият факт, че първата визита на българския президент е в Германия, а не в Русия, мисля, че отговаря на първата част от Вашия въпрос. По отношение на втората: наистина, ние искаме да се фокусираме не върху различията с Русия и проблемите с Русия, а върху общите неща, които ни свързват с Русия. Това е една прагматична икономическа и енергийна политика спрямо Русия, това е обединяване на усилията в борбата срещу глобалния тероризъм и ислямисткия фундаментализъм. Сами разбирате, че без обединяване на усилията няма как да бъдат решени тези проблеми. Както и конфликтите в Близкия изток, които стимулират тази мигрантска вълна”, поясни българският държавен глава. А германският президент кратко добави: „Не сме говорили за санкции”.

"Повече солидарност"

На въпрос за разпределянето на бежанците Румен Радев отново призова към повече солидарност между европейските страни и в тази връзка потвърди очакването на България за бързо приемане в Шенгенската зона. Българският президент намекна още, че зад отказа за приемане на България в Шенген очевидно се крият политически съображения - защото страната е изпълнила техническите изисквания и многократно е доказала, че защитава добре външните граници на Европа.

В хода на съвместната пресконференция Радев спомена и 240-те хиляди българи, които живеят, учат и работят в Германия. А федералният президент припомни колко популярен е немският език в България. Гаук, който си е говорил с българския президент именно на немски, посочи, че изучаването на този език в България заслужава допълнителна подкрепа.

*Текстът е публикуван тук>>
 
АНКЕТА: Очаквате ли промяна при президента Радев?