Това каза кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП - ген. Румен Радев, по време на среща със студенти от "Студентския клуб на политолога" към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той изрази радост, че все още много млади българи остават в страната ни за да завършат образованието си и да работят.

Генералът подчерта, че на тези млади хора трябва да се помогне и от страна на държавата. Радев обясни, че в момента много студенти завършват, но няма  оценка на търсените професии на пазара на руда.

„Най-добрата роля на държавата в тази ситуация е да направи връзка между реалната среда в икономиката и образованието“, каза още той.

Според него търсените специалности трябва да се стимулират със стипендии от бизнеса, както се прави и на запад. Той изтъкна, че има намерение да включи повече млади хора в администрацията на президентството, които да израстват в нея и да имат поле за развитие.

Радев добави, че огромна пречка за младежите в България да започнат работа е липсата на стаж, въпреки придобитото образование.

"Нямам опит в политическите схеми, корпоративните интереси и смяната на партии, а в това да работя всеотдайно за България. Достигнах до върха на своята йерархия. Моментът в който осъзнах, че важните решения в моята област се вземат на територията на политиката ме амбицира да вляза в нея и да търся решение не само на тези, но и много друго важни за страната проблеми", допълни кандидат-президентът.

Той изтъкна, че в България в момента има дефицит не толкова на експертиза, а на почтеност в политиката и цитира думите на ген. Дьо Гол: Истинският политик е този, който умее да казва „Не“.

„Всеки политик е поставен под натиск и от външни и от близки интереси, но трябва да може да им устоява“, категоричен бе Радев.

Генералът обясни, че за разлика от други кандидат-президенти няма опит в политическите схеми, корпоративните интереси и смяната на партии. „Президентът трябва освен обединител на нацията да бъде безпристрастен и да има морални устои, вътрешна сила и независимост, за да може да отстоява разделението на властите и да бъде коректив“, категоричен бе ген. Румен Радев.

Студентите от клуба благодариха на генерала, че пръв от кандидатите за президент се е отзовал на тяхната покана за кръгла маса.

В дискусията, продължила повече от два часа, те оправиха десетки въпроси към ген. Радев в различни сфери, сред които – отношенията на България с Русия, Турция и САЩ; членството ни в ЕС и НАТО; националната сигурност; демографската криза; бежанците; военна дипломация; икономическото развитие на България; основни проблеми пред страната ни; образование и култура; развитие на младите у насзащита на националните интереси на страната ни.