По повод проблемите с бежанците той каза, че не бива да се допуска България да се превръща в буфер на ЕС за мигранти. Според него има няколко сигнала, които трябва да бъдат изяснени, съобщиха от пресцентъра на БСП.

На първо място ген. Радев посочи 160 млн. от ЕС, част от които се оказа, че са за издръжка на бежанци и строителство на центрове за мигранти. Като втори такъв ген. Радев посочи изявлението на изпълнителния директор на Националното сдружение на общините за трайно заселване на бежанци в райони с демографски проблеми.

"Трябва да знаем има ли сценарий за трайно заселване на бежанци, с европейски средства да се финансират допълнително бежански лагери и може ли нашата демография да се решава с внос на чужденци“, категоричен бе генералът.

Според него трябва да има гаранции, че България няма да се променя в своя етнически състав, ценности, демография и религия. По думите му отговорите и гаранциите трябва да бъдат дадени от официалните власти, които комуникират с Брюксел.

"В момента нашата позиция е да чакаме ЕС, а докато чакаме, виждаме как на запад и на север от нас се затварят граници, а при нас бежанците влизат и излизат. Те ще излизат все по-трудно, но продължават да влизат със същите темпове. Необходима е спешна позиция и незабавни мерки“, заяви кандидат-президентът.

Пред гражданите на Сливен той представи своите приоритети и заяви твърдото си вярване, че в действията си като президент ще се води само и единствено от интерсите на народа.

Ген. Радев: Кандидатът на Борисов за изборите ще е негов аватар

Стотици граждани на Ямбол също заявиха своята подкрепа към  кандидатурата на ген. Румен Радев по време на среща си с него. Бивши военни, симпатизанти, както и членове на партията, граждани, членове на инициативния комитет в негова подкрепа, казаха, че той е единствената алтернатива на статуквото.

Коректив на управлението и действията му в ущърб на българските граждани ще сме единствено президентската двойка – Румен Радев и Илияна Йотова,  заяви генералът.

Той подчерта, че основният му опонент на изборите ще е кандидатът на една добре смазана машина за избори и трябва всички български граждани, които искат промяна, да се мобилизират, за да няма фалшификации. По думите му от тях губи само българският народ.

„Неизвестният кандидат от ГЕРБ за тези избори води в социологическите проучвания. Това е театър на абсурда. Когото и да определи Борисов като кандидат на ГЕРБ за тези избори, той ще бъде само негов аватар. Сигналът, че все още нямат обявен кандидат е само един, но каквото и да си мислите, ние гражданите ще решим кой ще е следващият президент“, заяви генералът.

Полк. Попгеоргиев към ген. Радев: Напред и нагоре!

"Човек, израсъл в Равнец, боец на МиГ-29, човек, който прославяше изтребителната ни авиация на различни международни форуми, който успя да реализира подготовката на летателния състав на нивото на западните летци“, така описа кандидат-президентът полк. Попгеоргиев, бивш командир на генерала и зам.-председател на комитета в подкрепа на кандидат-президентската двойка Радев-Йотова в Ямбол. Той му пожела да изпълни девизът на авиацията „Напред и нагоре!“.

"Ген. Радев е нашият кандидат, на българските граждани, които искаме промяна“, заяви народният представител от ПГ на БСП Лява България и председател на инициативният комитет от района в подкрепа на ген. Румен Радев и Илияна Йотова, Атанас Мерджанов. Той подчерта, че последните дни са ярък пример как настоящият президент се отнася към проблемите на армията и външната политика.


Илияна Йотова: Правителството на Борисов е слабо и зависимо

Предсрочните избори са неизбежни С победата на президенския вот искаме да предизвикане предсрочни избори, защото е нужна смяна на статуквото. Това заяви кандидатът за вицепрезидент издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП Илияна Йотова на среща с граждани в Добрич.

 Кандидатът за вицепрезидент бе критична и към безпомощната външна политика на кабинета Борисов. „Тази политика обрича страната ни да се превърне в „санитарен кордон“ за притока на бежанци към Шенгенска Европа. Бежанската криза е сериозна опасност за България“, каза тя.

По думите й голяма част от обещаните от Европа 160 млн. евро за страната ни са за строителство на бежански центрове. Според Йотова границата ни ежедневно минават около 500-1000 човека и проблемът вече е хроничен.

Повечето остават у нас заради затегнатия контрол на българо-сръбската граница от страна на нашите съседи. Затова БСП предлага спешно свикване на Консултативния съвет за укрепване на българо-турската граница, заради бежанската криза.

"Между 70-80% от нелегалните мигрантите нямат право да останат у нас, една част от тях вече са получили отказ от убежище, тъй като повечето от тях са от Афганистан и не могат да получат бежански статут. С парите, които ни дава Европа, можем да организираме чартъри, с които да се върнат обратно“, заяви Илияна Йотова.