Президентът представи становището и предложенията след днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, който обсъди националната политика за осигуряване на киберсигурност.

В последно време България е обект на интензивни кибератаки срещу информационни инфраструктури на страната, в това число срещу критична инфраструктура и държавни ведомства, посочи президентът.

По време на КСНС е предложено да бъде сформиран Съвет по киберустойчивост, както и Национален киберцентър в рамките на Националния ситуационен център, които ще извършват мониторинг в оценката на степента на заплаха на национално ниво и координиране на действията по реакция и превенция.

Вижте снимки >>>

КСНС препоръчва да се вземат мерки за противодействие на кибератаките и за защита на националната сигурност. Приоритетно парламентът трябва да приеме Закона за електронното управление, както и националната стратегия за кибер сигурност.

Ще бъде отправена препоръка към Министерски съвет да осигури средства за МВР, ДАНС, МО, държавна агенция „Разузнаване” и Транспортното министерство за поетапното им окомплектоване с кадри по киберсигурност.

Министерство на отбраната трябва да изгради център за киберотбрана.

Установени са случаи на кибератаки срещу български банки, летища и други елементи от критичната инфраструктура. От информационни системи на държавни ведомства са атакувани такива на НАТО чрез включване в ботнет мрежи (мрежа от софтуерни приложения или компютри, които работят в автономен режим и имат за цел кражба на лични данни).

В деня, в който президентът Росен Плевнелиев обяви темата на КСНС, сайтът на президентската институция бе атакуван.

Регистрирано е изтичане на голям брой лични данни на български и чуждестранни граждани. При някои кибератаки се извършва подмяна на съдържание на интернет страници на институции и ведомства с послания, които съдържат антидемократична и радикализираща пропаганда, се посочва в съобщение на сайта на президента.

По време на изборите за местна власт през 2015 г. бяха реализирани множество атаки срещу комуникационните и информационните системи на различните държавни ведомства и организации, довели до срив на интернет страници, отказ от услуги и дори потенциални заплахи за извличане на нерегламентирана информация.

Нарастващата и необратима дигитална зависимост поражда нови значими рискове и заплахи. Киберсигурността е основен и ключов елемент от националната сигурност на всяка държава. Основните заплахи за киберсигурността са международните терористични организации, държавите с тоталитарни режими, природните бедствия.

Участниците в КСНС са се обединили около разбирането, че значението на тази част от националната сигурност ще нараства пропорционално с развитието на технологиите и реализирането на един от важните приоритети пред държавата - електронното правителство.

В изпълнение на препоръките от последния Консултативен съвет за национална сигурност, проведен на 10 ноември 2015 г., работна група, създадена със заповед на премиера, подготви проект на Национална стратегия за киберсигурност „Кибер устойчива България 2020“, който е достъпен в интернет за обществено обсъждане.