"С ветото си по Изборния кодекс напомням, че политическите партии трябва да се върнат към основите на демократичната държава, да прочетат Конституцията, където пише, че българските граждани имат равни права", каза още държавният глава по време на дискусия с ученици и студенти по повод Деня на Европа, 9 май, съобщи неговият прессекретариат.

По думите му българите, където и да са по света, трябва да могат да упражняват своите права, докато държавата не бива да им пречи, а да ги облекчи в този процес.

"Те казват: ние не искаме да дадем възможност на българите в Турция да гласуват. Ако създаваш пречки на българи, независимо в която държава са, да упражнят правото си на глас, погазваш Конституцията. Ако разделяш българите на тези, които са в Турция, в САЩ или в Германия, ти вече погазваш Конституцията", добави Плевнелиев, цитиран от БТА.

Според него са нелогични позициите на политически партии, които настояват българи в държави извън ЕС да бъдат ограничени в правото си на избор. Затова той призова депутатите да си спомнят клетвата, която са положили – да спазват Конституцията и да служат на народа.

Президентът коментира още, че ограниченията пред правата на българите зад граница са в противоречие с визията за въвеждане на експериментално електронното гласуване от 2018 г. По думите му Изборният кодекс е закон, в които тези две различни тези се сблъскват със "страшна сила".

"Аз търся логиката, крепя Конституцията , затова и върнах този закон", категоричен бе той и изрази надежда да има отговорен дебат в парламента.

РБ: Либерален режим ще намали тежестта на вота в Турция

ПГ на Реформаторския блок най-вероятно ще подкрепи президентското вето върху промени в Изборния кодекс. Политическото решение ще бъде взето утре след заседание на Изпълнителния съвет на Блока и на парламентарната му група, коментира междувременно лидерът на ДСБ Радан Кънев след среща с представители на българите, живеещи в чужбина, при омбудсмана Мая Манолова.

"Аргументът да намалим относителната тежест на вота в Турция изисква свободно разкриване на секции навсякъде - в области, зони, където живеят български граждани", каза Кънев.

И припомни, че изборите през 2014 г. са показали, че колкото по-либерален е режимът за секции в чужбина, толкова по-малка е тежестта на гласовете от Турция.

Той подчерта, че РБ са вносители на предложението за създаване на избирателен район "чужбина", което е част от предизборните програми и на самите тях, и на ГЕРБ. Следва да се събере необходимото мнозинство, което очевидно изключва Патриотичния фронт от това гласуване, допълни Кънев.

"Има сериозен ценностен разлом между нас и националистите. Ние залагаме на индивидуалните граждански права и това, че националистите зададоха дневния ред, по който ГЕРБ се плъзна и подведе и други партньори - АБВ, отива на ново предоговаряне", заяви пък лидерът на НДСП Корман Исмаилов.

АБВ чака мотивите на президента

От АБВ ще решим дали да подкрепим ветото на президента, след като видим мотивите му, каза пък зам.-председателят на партията Румен Петков след среща с представители на българите, живеещи извън страната.

Те обаче подкрепят да се преразгледат текстовете за район "Чужбина", автоматично разкриване на секции, където ги е имало преди, както и за създаване на нови при поне 40 заявления, а не при 100, както беше прието по предложение на ПФ.

"Първият проблем е наш, тук в България - да можем да защитим националната си сигурност, достойнство. И посочи, че е важно да има експертиза на ГРАО и ЦИК за това, че имат готовност да работят с гражданите в чужбина с дефинирани параметри и по определена технология", добави той.

"Народен съюз", част от ПГ на БДЦ, ще внесе в Народното събрание законопроект с исканията на българите в чужбина по изборното законодателство, заяви пък съпредседателят на групата Светлин Танчев след тяхната среща при Мая Манолова. Той подчерта, че ще подкрепят президентското вето.

Днес сънародници, които живеят зад граница, се срещат и с БСП, но те вече заявиха, че подкрепят ветото на президента.

По-рано съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов заяви, че ако приетите промени в Изборния кодекс бъдат отменени, ще оттеглят подкрепата си за правителството.

АНКЕТА:
Стабилна ли е коалицията, според вас?