Вчера, след близо 10 часово заседание, Лозан Панов беше избран на поста със 17 гласа "за", колкото беше задължителният минимум. Шестима подкрепиха другия кандидат - съдия Павлина Панова.

Изборът протече със скандал, след като, въпреки предложенията на двама от членовете на ВСС, както и на самия Панов, не бе изпълнена препоръката от доклада на ЕК да се гласува с бюлетини. Причината е съмненията за компрометиране на вота с действащата електронна система.

Тази сутрин депутът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов заяви пред Нова телевизия, че ще призове своите колеги от парламентарната група да поискат от президента да не издава указ за назначавене на Панов.

"В случая Конституцията е погазена, защото според чл. 131 кадровите решения на ВСС се вземат след тайно гласуване. Така изборът е компрометиран", мотивира се Атанасов.

Той подчерта, че все още няма реален избор на председател на ВКС, а предложение, за да бъде назначен Панов е нужен указ на държавния глава. Ако той откаже, започва нов избор.

Самият Панов призова колегите си да гласуват с бюлетини. Този човек, който явно имаше предварителната увереност, че ще спечели, искаше да бъде безапелационен неговият избор", добави депутатът.

Той припомни, че главният прокурор Сотир Цацаров също беше избран с минимума от 17 гласа, със същата система. Тогава, като гражданин, също призовах да не се издава указ за назначаването му, припомни Атанасов.

Попитан дали не лобира за другия кандидат - Павлина Панова, той отговори, че не познава никого от двамата.

"Българските институции имат тежък проблем с неспазването на законодателството. Това отвращава хората", каза още Атанасов.

Междувременно министърът на правосъдието Христо Иванов изрази резерви към вчерашната процедура във ВСС по избора на председател на ВКС, в която не участва.

Макар да имаше официална причина - участие в международен форум, пред БНР той призна:

"Съвсем честно ще ви кажа. Някак си се чувствах по-полезен в работата, която може да се свърши тук, защото наистина - ако мога да се изразя малко метафорично – на десетчасови филми с предизвестен край не е нещо, в което виждам особен смисъл".

Още през декември Иванов изрази притеснения в интервю за БНТ, че откъм ВСС идват сигнали за предизвестен избор.

Днес той коментира още, че Панов получава доста двусмислен старт.

"Аз не мога да се отърва от усещането, че ВСС в този избор решаваше друга задача - не кой е най-добрият да заеме поста, а като че ли беше първо как да не избере кандидата на – както г-жа Итова (Милка Итова - член на ВСС - б.р.) ги беше нарекла – „революционното мнозинство“. Това като че ли от самото начало, още от предишната процедура беше водеща мотивация", добави Иванов.

По думите му сега топката е в полето на президента и се очаква неговото решение. Ако Панов получи доверието на държавния глава, предстои много по-трудна задача - да стане „обединител на съдиите“, подчерта министърът.

Премиерът Бойко Борисов пък коментира:

"Ще се въздържа от оценка по простата причина, че не ми е работа. Този път и двамата кандидати бяха просто безупречни. Ако могат да работят в екип, това само може да радва българите и нашите партньори".

Изборът на Лозан Панов е победа на статуквото, коментира пред „Фокус“ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Статуквото т.е. хората, които са във ВСС, избрани по политическата квота, както се твърди, предпочитаха да гласуват „срещу“ Панова. Обратно - съдийската гилдия, преобладаващо според мен в София, т.е. Софийски градски съд, Софийски апелативен съд и съдии от ВКС, предпочитаха Панова“, добави той.

Самият Лозан Панов, призовавайки вчера съдебните кадровици да гласуват с бюлетини, изтъкна като мотив освен доклада на ЕК и съмненията, че изборът е предпоставен и че самият той е бил спряган за следващ председател на съда. Панов дори заяви, че е по-добре ВСС да гласува за другия кандидат, ако начинът на гласуване не бъде променен.