Този пост му осигурява още най-малко пет години във властта. Клетвата му бе последвана от 101 топовни салюти, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Ердоган встъпи в длъжност на специално заседание на парламента.
Членовете на основната опозиционна сила Народнорепубликанската партия напуснаха в знак на протест.

"Заклевам се да пазя единството и неделимостта на страната", заяви новият турски президент.

За пръв път на полагането на клетвата присъстват високопоставени лица от над 75 страни, между които държавни глави от 18 страни. Президентът на България Росен Плевнелиев, който малко преди церемонията пристигна в Анкара, е единственият държавен глава от ЕС, предаде БНР.

По този повод лидерът на ДПС Лютви Местан коментира:

„България и Турция са страни с изключително добри отношения, динамично развиващи се двустранни отношения. В този смисъл аз приветствам решението на Росен Плевнелиев да уважи с личното си присъствие официалната церемония по встъпване в длъжност президент на Република Турция на Тайип Ердоган. Няма нищо по-естествено държавният глава на страна, която е в приятелски отношения с Турция, да уважи церемонията по встъпване в длъжност на първия турски президент, избран с прекия вот на избирателите”.

Ердоган ще връчи мандата за съставяне на новото правителство на досегашния външен министър Ахмет Давутоглу.

Ердоган бе избран за президент с около 52% от гласовете на първите преки президентски избори в историята на републиката, които бяха произведени на 10 август.

Той не крие амбициите си да установи президентска система на управление в страната – стъпка, която според критиците му ще постави прекалено много власт в неговите ръце.