Той посочи, че това е най-належащият въпрос, пред който е изправена в момента световната организация, предаде агенция Йонхап, цитирана от БТА.

В първата си реч пред Общото събрание на ООН Мун, който бе избран през май, изтъкна също, че международната общност трябва да бъде непреклонна пред Северна Корея, докато тя не се откаже доброволно от ядрените си програми, като й налага нови санкции в отговор на нейните провокации.

"Най-важната роля, която се изисква днес от ООН, е да търси фундаментално решение, което може да спре порочния кръг от провокации и санкции", посочи южнокорейският президент.

"Северна Корея трябва бързо да признае неоспоримите факти. Тя трябва незабавно да се откаже от безразсъдните си решения, които я водят до самоизолация и разруха, и да седне на масата на диалога. Призовавам Северна Корея да се откаже от враждебната си политика и да се откаже от ядрените си оръжия по удостоверим и безвъзвратен начин", подчерта президентът на Южна Корея.

Мун наблегна колко е важно създаденото напрежение да бъде държано под контрол.

"Всичките ни усилия са насочени към предотвратяване на война и поддържане на мира. Ето защо ние трябва внимателно да контролираме ситуацията около севернокорейския ядрен проблем, за да не повишаваме твърде много напрежението и да не допуснем случаен военен сблъсък, който да срине мира", каза Мун Дже-ин.

Той добави, че Южна Корея е готова, заедно с международната общност, да помогне на Северна Корея веднага след като тя вземе решение да застане на "правилната страна на историята".