Разследването е заради насилственото потушаване на студентските протести в Букурещ в средата на юни 1990 година с помощта на миньори.

"Йон Илиеску е информиран за започналото производство срещу него", съобщи говорителят на главния прокурор на Румъния.

85-годишният бивш държавен глава е прекарал около час в кабинета на главния прокурор тази сутрин, но е отказал да отговори на журналистически въпроси.

Обвиняем по делото е и бившият директор на Румънската разузнавателна служба Вирджил Мъгуряну, предаде БНР.

Според прокурорите при потушаването на протестите на Университетския площад в Букурещ преди 25 години са загинали около 100 души, а 1300 са били ранени. Обвинението към Йон Илиеску е свързано със смъртта на трима души и раняването на четирима.

В края на септември румънският премиер Виктор Понта, който е на власт от 2012 г., стана първият действащ ръководител на правителството на Румъния, който се явява пред съда. Той е обвинен във фалшифициране на документи, съучастие в укриване на данъци и пране на пари. По-специално, министър-председателят е заподозрян в получаване на подкуп от 55 хиляди евро от един от партньорите, който след това стана член на неговото правителство.

Понта продължава да твърди, че е невинен и отхвърля възможността за подаване на оставка, като подчерта, че „Румъния се нуждае от стабилност”.