В обръщение пред парламента президентът заяви, че децата няма да ни простят, ако не се видят досиетата в банката.
По думите му, ако ги превърнем в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на ДС, ще бъде стратегическа грешка за държавата.

"
Ако се разкрие цялата истина за нерегламентирани връзки на политици, съдии, прокурори, общественици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне. Българската държавност ще направи смел скок напред в морален аспект. Ако се замете истината за КТБ, подмененият преход ще продължи”, подчерта държавният глава.

Той обясни, че БНБ, КФН, НАП, прокуратурата, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси са длъжни да координират действията си и да си свършат работата докрай.

"Това означава пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпечения по тях кредит по кредит чрез български и международни одитори, да се оцени дали има и колко е голяма дупката в тази банка. Ако има дупка – къде са отишли парите”, посочи Плевнелиев.

По думите му чрез международната правна помощ може да се провери офшорка по офшорка и актив след актив къде са парите от банката.

Управителят на БНБ Иван Искров съобщи на 11 юли, че липсват, а по-вероятно са унищожени съществени части от досиетата за кредити за 3.5 млрд. лв. от 5.4 млрд. лева общ кредитен портфейл. Прокурорска проверка обаче е установила, че всъщност тези кредитни досиета не са изчезнали, а не са попълнени по надлежния ред.

От друга страна управителят на БНБ декларира готовност да подаде оставка. Надявам се Народното събрание да преодолее тази нестабилност и да се произнесе възможно най-скоро по кадровия проблем в БНБ, заяви Плевнелиев.

"Апелирам да не политизират ситуацията в БНБ, да не генерират институционалната несигурност”, каза още той.

Според него се засилва усещането на задълбочаване на институционална криза, за по-малко от година и половина второ правителство подава оставка, ще се сменят три правителства.

Държавният глава призова да се актуализира бюджетът на НЗОК така, както е предложено от сегашното правителство, да се ревизира бюджетът на държавата, за да се предпазим от евентуална финансова криза до избирането на следващото НС, както и да се даде право на бъдещото служебно правителството да преговаря за външни заеми, при необходимост.

"Президентът поставя условия, които далеч превишават конституционните му задължения", критикува го председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов, цитиран от БГНЕС.
Той смята, че са необходими промени само в бюджета на НЗОК.

Мерджанов припомни и позицията на президента от преди една година, когато той е отхвърлил актуализацията на бюджета.

Според него Плевнелиев иска служебното правителство да може да иска заеми, за да си осигури комфортен буфер.

Мерджанов смята, че президентът търси консенсус по въпроси за БНБ, една година не само, че не работел за консенсус, а направил всичко възможно за изостряне на политическата конфронтация.

"Дайте поне да приемем бюджета на вашето правителство, това е огромен компромис, който правим. Ако и него не искате, на вашето правителство, да си гласувате бюджета, трябва да ни обясните как е изкарало една година", призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

"ДПС няма да бламира кабинета "Орешарски" като не гласува предложената от него актуализация. Това би било предателство към собствения кабинет и не ДПС върши предателство към собствения си кабинет, а БСП", коментира Йордан Цонев от ДПС.

Мерджанов заяви, че маските са паднали и днес ясно е проличала новата коалиция между ГЕРБ и ДПС, които заедно с Плевнелиев имат общо мнение за бюджета.

АНКЕТА: Да се отнеме ли лицензът на КТБ?