Протестиращите се доближиха най-много досега - бяха само на стотина метра от сградата на президентството - Синия дом, информират световните агенции, цитирани от БТА.

Вижте снимки >>>

Те призоваха Пак Гън-хе незабавно да напусне президентския пост, като отхвърлиха третото й по ред публично извинение и настояха парламентът да реши кога и как тя да се оттегли, съобщава Ройтерс.

В демонстрациите с искане за оставката на Пак Гън-хе днес участваха 2,3 милиона души, включително около 1,7 милиона в Сеул, заявиха организаторите на протестите, цитирани от ТАСС.

Опозиционните партии в Южна Корея внесоха за разглеждане в парламента проекторезолюция за отстраняване на президента Пак Гън-хе от поста й. Гласуването по въпроса ще се състои на 9 декември.

Резолюцията, в която държавният глава е обвинен, че е нарушил конституцията, злоупотребявайки с власт, се подкрепя от 171 депутати, включващи представителите на опозицията и независимите.

В четвъртък управляващата партия се обяви за оставка на президента през април 2017 г., а опозицията настоява тя да се оттегли незабавно. За да стане това обаче опозицията се нуждае от подкрепата на 200 от общо 300 депутати в Националното събрание.

Пак Гън-хе е обвинена, че е допуснала близката й приятелка Чхуе Сун-сил да се меси в държавните дела, като й е дала достъп до официални държавни документи, макар че тя не заема никакъв официален пост.

Миналия месец южнокорейската прокуратура огласи неокончателните резултати от разследването по делото за Чхуе Сун-сил и двама бивши сътрудници на президентската администрация.

Предявени са им обвинения в корупция, рекет и злоупотреба със служебни пълномощия. Става дума за непотвърдени досега твърдения за оказван натиск върху редица компании да отчисляват десетки милиони долари във фондове, контролирани от Чхуе Сун-сил.

Следователите смятат, че президентът Пак Гън-хе най-малкото е знаела за ставащото.