Обръщението на Росен Плевнелиев беше излъчено по БНТ.
България е износител на ток, но хората не печелят нищо от това. Същевременно българските предприятия използват пет пъти повече енергия за единица продукция от средното в Европа, а в панелките плащаме за да топлим и атмосферата, защото не са добре топлоизолирани.
Нека да сме наясно - или санираме панелките или 3 млн. българи, които сега живеят в тях, остават в бъдеще на палатки, но с нови енергийни мощности, заяви държавният глава, цитиран и от БТА. По думите му санирането чрез Националната програма за енергийна ефективност е най-смисленият проект, с който да се захванем, заедно с магистралите, образованието и електронното правителство, защото засягат всички и от него печелят всички, а не една група лобисти. Точно тези програми ще създадат дългоочакваните стотици хиляди работни места.

Така е и в земеделието - трябва да намерим правилния баланс между планината и полето. В планината животът е по-тежък и различен. Има големи ферми в полето - това е добре, но нека помогнем целево и на малките, природосъобразни ферми. Това също ще създаде много работни места.

Приоритетите и задачите пред служебното правителство са ясни, отбеляза президентът. Кризата е социална и политическа, нека не допускаме тя да стане и икономическа. Да не изгоним инвеститорите и работодателите, защото те създават работни места, не държавата. По думите на Плевнелиев, за да преборим бедността трябва да се създадат нови работни места. Затова е нужно да подкрепяме малките и средни предприятия - служебното правителство трябва да намери възможност в рамките на бюджета да изплати приоритетно държавните задължения към малките и средни предприятия.

Идват избори. Според президента важно е в хода на предизборната кампания политиците да отговорят много ясно на повдигнатите от гражданите въпроси: монополи; национализация или либерализация на доставчиците на ток; силен и независим регулатор с гражданска квота; промени в Изборния кодекс и Конституцията - "Да", "Не", кога, как?
Искам политическите партии да са честни към хората и да дадат ясни отговори, заяви Росен Плевнелиев. По думите му това ще помогне много в сегашната ситуация. Предстоят избори - политиците ще водят предизборни битки и ще се борят за победа, но нека напомня, че най-важна е победата на обикновения човек, каза президентът.