В началото на месеца Чавдар Николов, Христо Комарницки, Чавдар Георгиев и Иван Бакалов призоваха държавния глава да покаже документа от тогавашните консултации. Става въпрос за срещата при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 година, в която заедно с премиера, лидерите на партиите и шефа на БНБ обсъждат кризисната ситуация с банката, малко преди тя да фалира.

Журналистите заявиха, че ако получат стенограмата по Закона за достъп до обществената информация, ще я публикуват цялата на страниците на изданието си. Те се мотивираха със засилващия се обществен интерес и изразиха увереност, че така Радев ще засвидетелства заявеното от самия него - борба с корупцията и олигархичните интереси.

Днес от "Прас-прес" съобщиха на страницата си във Фейсбук какво е развитието:

"На редакционния мейл получихме отговор от Президентството на нашето искане за разсекретяване на стенограмата КТБ. Както виждате сами, според Президента Радев общественият интерес е по-маловажен и незначителен от съсловния интерес на шепа хора, в случая банкери.

Прави впечатление бързината, с която ни отговориха. Получихме писмото за отказ само седмица след като подадохме нашето заявление.

На предишното ни писмо, в което търсехме съдействие от Президента в борбата ни с монопола в разпространението на печата, все още нямаме отговор. А измина повече от месец.

Г-н Президент Радев, ще се видим в Административния съд!
"

От вестника имат право да обжалват отказа в 14-дневен срок.

От отговора (вижте в галерията - б.р.), публикуван от издателите и подписан от главния секретар на президентството Димитър Стоянов, става ясно, че причина за него е това, че в стенограмата се съдъжа информация от категорията "професионална тайна" по Закона за кредитните институции. Тъй като тази тайна е защитена от закон, "хипотезата за надделяващ обществен интерес интерес в случая не е приложима", мотивират се от "Дондуков 2".

Оттам подчертават, че на сайта на президентството е публикувано изявлението от 2014 година на Росен Плевнелиев, в което се съдържа информация "в обем, осигуряващ удовлетворяване на обществения интерес".

През януари от президентството са отказали такава информация и на сайта "Биволъ".