Това става ясно от изявление на прот. Николай Георгиев, началник отдел "Връзки с обществеността" на Свития синод на БПЦ.

Искам да внеса яснота в обърканите послания относно срещата на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с президента Румен Радев, тъй като лично присъствах там.
Срещата на патриарх Кирил с българския президент на 04.03.18 се проведе с участието на българския патриарх Неофит и митрополити от БПЦ, заявява прот. Георгиев

В своето изказване патриарх Кирил изложил болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него държави.

Президентът Радев с такт и достойнство уверил патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на руската църква и на воините от армията-освободителка на император Александър Втори и президентът е изразил всичко това в своите речи на честванията на 3 март, пише прот. Георгиев.

В същото време, президентът Радев изрично подчертал, че така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър Втори и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.

Патриарх Кирил сам предложи да приключи тази тема, след като президентът му напомнил за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието.

През целия разговор президентът се държал като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на руската православна църква, разказва протиереят в позицията си до медиите.

В края на разговора патриарх Кирил отправил благословията си към българския президент, но Радев казал, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия български патриарх Неофит.

Миналата седмица парламентарната група на ГЕРБ излезе с настояване президентът да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх, за да отпаднат неяснотите какво е предизвикало острото изказване на главата на Руската православна църква.

От видео, разпространено от Московската патриаршия преди дни, стана ясно, че по време на срещата си с Радев, патриарх Кирил се "кара" на България за политиката спрямо Русия.

В петминутен монолог в присъствието на държавния глава, българския патриарх Неофит, и членове на президентската администрация, руският патриарх "мъмри" властите в София заради благодарностите до всички европейски народи, чиито войски са помагали за освободителната кауза по време на Руско-турската война.