За това е призовал президентът Румен Радев по време на започналите днес консултации с партиите преди връчването на мандат за съставяне на правителство.

Днес той разговаря с представителите на "Воля", ДПС и „Обединени патриоти“.

Държавният глава е призовал към отговорно и конструктивно отношение в Народното събрание и за обединение по важните за обществото теми, свързани с постигането на икономически ръст и повишаване на доходите, преодоляване на демографската криза, гарантирането на повече сигурност за гражданите, както и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от прессекретариата на Радев.

По време на срещите си той е подчертал, че в президентската институция управленски коалиции няма да бъдат договаряни.

„Това е задача на партиите. Българското общество е изправено пред много проблеми и очаква сформирането на стабилно парламентарно мнозинство и правителство“, е казал Радев.

Държавният глава е бил категоричен, че провеждането на нови парламентарни избори в този момент ще има негативен ефект за страната и народа и е призовал политическите сили да се стремят към консенсус и обединяващи решения за създаване на работеща управленска коалиция.

Председателят на "Воля" Веселин Марешки е запознал държавния глава с приоритетите си - да се подобри дейността на администрацията за привличането на повече инвестиции и за увеличаване на икономическия ръст. "Воля" ще продължи да работи за създаването на стимули, които да насърчат младите хора да останат в България, е подчертал още бизнесменът.

След разговорите той каза пред журналисти, че ще подкрепят кабинета, но не вижда себе си в ролята на министър.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък е посочил, че очаква отговорните политически партии да съставят програма за управление, на основата на ценности, и около нея да се формира мнозинство в Народното събрание.

„Не държим на всяка цена ДПС да участва в следващата изпълнителна власт“, е заявил Мустафа Карадайъ и добавил, че ДПС не биха подкрепили управление „с участието на крайни радикали и националисти“. 

Той потвърди тези думи пред медиите.

Лидерите на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов пък са изразили позиция за предварителното постигане на коалиционно споразумение на основата на споделени ценности и приоритети, които да гарантират стабилност в работата на бъдещото правителство.

„Това е и причината на този етап да не сме договаряли конкретни министерски постове“, е заявил Симеонов.

Той и колегите му са били категорични, че страната се нуждае от стабилност и от успешно реализиран четиригодишен управленски мандат. Подчертали и позицията си за ефективни мерки срещу всеки опит за външно вмешателство във вътрешните работи на България, уточниха от "Дондуков 2".

След срещата Патриотите заявиха, че Румен Радев е подкрепил приоритетите им и им е пожелал пълен мандат.

Утре държавният глава ще продължи консултациите с "БСП за България" и ГЕРБ, които се очаква да съставят кабинет.