Депутатите проведоха дебат по три въпроса: 

1. Мажоритарен избор на част от народните представители,
2. Въвеждане на задължително гласуване на изборите и на националните референдуми 
3. Дистанционно гласуване по електронен път на избори и референдуми.

Президентът потвърди желанието си допитването до народа да се проведе заедно с местния вот на 25 октомври.

АНКЕТА: Съгласни ли сте с формулата избори 2 в 1 (местни и референдум)?

"Няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието на гражданите, от референдума", заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщението пред Народното събрание. Той допълни, че използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа.

"Вярвам, че този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата система в страната далеч по-устойчива и стабилна", отбеляза държавният глава.

Плевнелиев поздрави народните представители за постигнатото по-високо ниво на стабилност в държавата, за амбицията да се проведат важни реформи и за постигнато широко политическо съгласие за промяна на Конституцията.

Първопричината за почти всеки от големите проблеми на България е в съдебната система и изборния процес. И ниското доверие на гражданите, и усещането за липса на справедливост, и незадоволителният растеж на икономиката и доходите, и недостатъчният размер на инвестициите, и корупцията, и сивата икономика, и ниската избирателна активност, са логичен резултат от неефективна система на правораздаване и неустойчив изборен процес, коментира Росен Плевнелиев.

По думите му постигането на решителен и устойчив напредък в българското правораздаване и изборен процес може да стане само с волята и подкрепата на народа.

Президентът обясни, че именно затова повторно е инициирал референдума, защото той е също толкова важен за бъдещето на България, колкото и съдебната реформа.

Нямаме нито причина, нито право да откажем на суверена възможността да се произнесе по въпроса как да излъчи своите представители. Пряката демокрация може да допринесе за повече стабилност и доверие в политическата система, когато референдумите се инициират честно, с истинско желание да чуем суверена по въпроси от общонационално значение, но не с популистки подбуди, заяви още държавният глава.

Президентът коментира, че всички сме свидетели как през последните години изборите в България вместо да внасят стабилност, много лесно се превръщат в нов фактор на недоверие, на постоянни съмнения, на безкрайни обвинения в манипулации, търговия с гласове, купен вот, корпоративен вот.

Все по-малко наши сънародници се възползват от правото си на глас, все повече българи остават изключени от политическия живот на страната. От това страда държавата и нейните институции, отбеляза Плевнелиев и допълни, че, ако не преобърнем този процес, апатията и нихилизмът ще засегнат основите на самата политическа система.

Решението по думите му е в провеждане на референдум по изборните права на гражданите.

Вотът на българските граждани ще ни покаже кои са основните принципи, при спазването на които народът да излъчи своите представители, ще се внесе необходимата стабилност в изборния процес, а в дългосрочен план качествено ще се подобри българската политическа система, смята държавният глава.

Уверен съм, че, ако засилим мажоритарното гласуване, ще заздравим връзката избирател - народен представител и ще дадем възможност в българския политически живот да участват в по-голяма степен тези наши сънародници, които с живота и постиженията си са спечелили обществено признание, коментира Плевнелиев.

АНКЕТА: Да се избират ли част от депутатите мажоритарно?

Според него не бива да се противопоставя мажоритарния на пропорционалния елемент в избирателната система, а при правилна организация и принципен подход да се използва най-доброто и от двете системи.

Росен Плевнелиев заяви, че застава категорично зад многопартийната политическа система, която е едно от най-ценните постижения на нашия преход. Същевременно чрез въвеждане на "смесена избирателна система", при която част от депутатите се избират мажоритарно, а останалите се избират с партийни листи, ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности, допълни той.

Нека проверим волята за мажоритарния избор на суверена по принцип, това ще е най-правилният ориентир в последствие при законодателните решения, апелира президентът.  
Плевнелиев отбеляза още, че все повече се увеличава партията на негласуващите, а държавните органи представляват на практика все по-малко граждани. От това страда не просто тяхната легитимност, но и качеството на работата им, а оттам и цялостното развитие на държавата, каза той.

Задължителното гласуване е познато в демократичния свят и е лекарство, което може да помогне на млада демокрация като нашата. Колкото повече наши сънародници участват в изборите, толкова по-легитимен ще е изборът, а институциите - по-стабилни и представителни, смята държавният глава.

АНКЕТА: Да стане ли задължително гласуването?

Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да упражни правото си на вот, това включва и сънародниците ни зад граница. Електронното гласуване е бъдещето, то със сигурност ще се случи, въпросът е не дали, а кога, посочи той.

Уверен съм, че българските гласоподаватели ще могат да гласуват електронно в близко бъдеще - нека го направим навреме. Така над милион и половина български граждани по света ще могат да дадат своя принос за бъдещето на родината, каза Росен Плевнелиев.

Не съм съгласен милиони българи да бъдат изключени от обществено-политическия живот, само защото са намерили реализация в чужбина, допълни той.  

АНКЕТА: Да се гласува ли електронно на избори и референдуми?

Народът се отнася критично към състоянието, в което се намира българската политическа система, като посочва несъвършенствата на демократичния ред. Голямо е общественото очакване да направим повече за преодоляване на недостатъците и пропуските на прехода, каза президентът.

През последните години сме свидетели на опасен процес на делегитимация на институции, на партии и на политическата система, като цяло. Част от причините се коренят именно в загубената вяра, че всеки гражданин е важен, че всеки може с гласа си да промени държавата и че демокрацията предоставя възможност на гражданина да участва пряко във вземането на решения, заключи държавният глава.