Днес държавният глава започна конституционната процедура за разговори с всички парламентарно представени партии преди да връчи мандат за съставяне на редовно правителство.

След разговорите му с очакваните бъдещи партньори на ГЕРБ в управлението лидерът на НФСБ заяви пред журналисти:

„Срещата премина в доброжелателен дух, с много голям процент на съвпадение на тезите и разбиранията ни. Радев ни поздрави за смелостта за съставянето на правителство в коалиционен формат“.

По думите на Симеонов президентът е декларирал, че разбира отговорността, която поемат, и е споделил, че след като се е запознал с тяхната програма и със стратегическите приоритети в периода 2017-2021 г., той е заявил, че споделя всички тези приоритети.

„ Заяви, че можем да разчитаме на президентската институция“, каза още Симеонов, цитиран от "Фокус".

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов уточни, че са запознали президента с основните си приоритети:

"На първо място това е демографската криза и мерките, които трябва да се вземат. На второ място вътрешната сигурност – битовата престъпност, както и проявите на радикални политически и религиозни течения, които в Европа вече дават своите проявления, застрашавайки сигурността на ЕС, в това число и на България. Темата с отбраната - въпросът не е само в превъоръжаването на армията, а в мотивацията и моралната основа, на която стъпват българските офицери и войници“.

Той уточни, че доходите и икономическото развитие са четвъртия приоритет. Следващият пък е темата със суверенитета и пресичане на опитите за вмешателство във вътрешните работи на страната ни.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък подчерта, че за първи път при среща с държавния глава са получили положителна оценка за това, че са именно европейски националистически организации.

„Радвам се, че имаме президент, който оценява патриотичните идеи“, каза още той.

Валери Симеонов допълни, че Радев ги е информирал, че възлагането на мандат ще стане до края на седмицата.

„За преговорите с ГЕРБ не мога да дам срок. Продължават и днес, ще положим усилия до края на месеца да имаме изцяло подписано споразумение, както и въпросите с разпределянето на властовите позиции", добави лидерът на НФСБ.

По-рано днес държавният глава разговоря първо с представителите на "Воля", а след това и с тези на ДПС.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че вижда партията си като гарант за стабилността на бъдещото правителство, но не и себе си в ролята на министър.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък повтори тезата си, че системните партии в парламента трябва да съставят програма за управление до края на председателството на България на Съвета на ЕС и около нея да се формира мнозинство. Той подчерта, че партията му не държи на всяка цена да бъде в следващата изпълнителна власт.

Утре президентът ще се срещне с БСП и очаквания мандатоносител - ГЕРБ.

АНКЕТА: Кои лица от ГЕРБ искате да видите в кабинета "Борисов 3"?