Мюсюлманка стана първата жена президент на Сингапур

stat
16:23  |  13 септември 2017 | По света / Редактор Виктор Стефанов /  
Мюсюлманката Халима Якоб стана президент на Сингапур Мюсюлманката Халима Якоб стана президент на Сингапур
Сн.: БТА

Мюсюлманка от малайското малцинство стана днес първата жена президент на Сингапур, но събитието беше помрачено от критики за протичането на изборите.
Халима Якоб, бивша председателка на парламента, зае автоматично президентския пост, след като двамата й потенциални съперници бяха елиминирани от надпреварата, защото не отговаряха на критериите.

Един от тях предвижда кандидатите, идващи от частния сектор, да са ръководили най-малко три години компания с капитал от минимум 500 милиона сингапурски долара /310 милиона евро/. Нито един от съперниците на Якоб - Салех Марикан и Фарид Хан, не отговаряха на това изискване и избирателната комисия обяви бившата председателка на парламента за победител, без да са проведени избори.

Шейсет и три годишната Халима Якоб, която е мюсюлманка и ходи със забрадка, беше избрана за председател на парламента през 2013 г., а през август подаде оставка, за да участва в президентската надпревара.

Също за първи път в историята на Сингапур президентският пост се поема от представител на малайската общност в резултат на конституционна реформа от миналата година, целяща да гарантира достъпа на различните етнически общности до висшия държавен пост.

Избирането на Халима Якоб предизвика критики и подигравки в социалните мрежи, отбелязва АФП.

"Избрана без избори, що за шега", написа един потребител в страницата си във Фейсбук.

"Оттук нататък ще я наричам привилегированата президентка", посочи друг.
Последно в По света


Психолог: Поне седмица се адаптираме след часовата смяна

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време