Веднага след гласуването на дълга в парламента от левицата призоваха държавния глава да наложи вето, но той отказа. Въпреки това, вчера Миков заяви, че ще му изпрати официално писмо и днес го направи.

В него лидерът на социалистите изтъква, че липсват аргументи и обосновка за това как е определен този размер на заема и за какво ще бъдат изразходвани парите.

Ратификационният закон противоречи на основния закон, защото с международно споразумение отсега се задават съществени параметри в законите за държавния бюджет, които предстои да се приемат за 2016-а година и 2017-а година, аргументира се Миков.

"Сигурен съм, че като президент, загрижен за бъдещето на държавата си, като стожер на законността, а и като специалист по лихвени пазари, Вие ще разберете и нашата гледна точка, независимо от публично изразената Ви априорна нагласа за противното. Вие вече сте демонстрирали тази Ваша загриженост, когато през 2013 г. върнахте за ново обсъждане закона за кредит за рефинансиране на стари задължения в размер на 1 млрд. лв.", пише още в писмото.

Миков допълва, че отказът на Плевнелиев да върне за ново разглеждане заема от 16 млрд. лева или е прибързан, или е преосмисляне на отношението му към новите заеми, което еволюира от крайно консервативно преди година до радикално либерално с "нюанси на авантюристичност напоследък".  

Плевнелиев обаче вече заяви:

"Не можем да правим паралел по никакъв начин между ситуацията с връщането от мен на бюджета на правителството "Орешарски" и днешното решение. Тогава бюджетът трябваше да бъде ревизиран извънредно в средата на годината".