В резултат на проведените демократични избори ЦИК е взела решение относно избора на Плевнелиев и Попова за президент и вицепрезидент, каза Медарова,  предаде „Фокус”. Решението с окончателните данни от избора на ЦИК е обнародвано днес в извънреден брой на Държавен вестник.
Церемонията бе открита от председателя на парламента Цецка Цачева.

"Ще работя с всички партии и предишни президенти", заяви категорично Плевнелиев, след като получи удостоверението от ЦИК.
"В първия ден от моето президентстване, аз ще искам да подпиша указите за отзоваване на посланиците, част от бившата Държавна сигурност. Аз съм категорично „за” и за референдумите, но трябва да се формулират ясни въпроси, на които гражданите да отговорят. Актуални въпроси за референдум са темите за енергетиката, националният план за развитие „България 2020” и неговите приоритети", потвърди той заявените си още в изборната нощ приоритети.

Той декларира още, че иска България да бъде врата на Русия към Европа и врата на Европа към Русия, запитан за АЕЦ „Белене” и другите енергийни проекти. По думите му трябва да се работи с руските партньори.
„За мен Големият шлем е енергийна ефективност, енергийна независимост и либерализация на енергийните пазари, за да бъдем част от европейските мрежи и да не може никой да ни спре кранчето”, добави Плевнелиев.

Той намекна за изказването на президента Георги Първанов от преди няколко години, че с подписването на проектите за АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и нефтопровода "Бургас - Александруполис" страната ни е постигнала "Голям шлем".

В отговор на въпрос каква ще бъде политиката му като главнокомандващ армията, Плевнелиев каза: „В следващите три месеца аз на парче няма да работя. За мен е важна цялата институция, нейните приоритети, как ще я структурираме. Давам заявка за активно президентство, за нова теми”.

Попитан какво са си говорили с Георги Първанов, с когото се срещнаха на церемонията, Плевнелиев каза, че неговата категорична заявка е за надграждане и ще работи заедно с предшественика си през следващите месеци. Двамата ще имат поредица от срещи. Плевнелиев ще разговаря и с президентите Желю Желев и Петър Стоянов, като с първия ще се видят още днес.

"За себе си бих казал с удовлетворение, че ние приключваме втори успешен мандат с г-н Марин и с надежда", заяви от своя страна Първанов, цитиран от БГНЕС. Той каза, че е удовлетворен, че независимо от острите стрели, които е имало по време на предизборната кампания, се е чуло посланието на Плевнелиев, че ще надгражда това, което са направили предишните президенти. Първанов посочи, че има какво да се вземе и от него, и от предшествениците му.

Помолен да каже какви са бъдещите му планове след напускането на "Дондуков" 2, той избегна отговора така: "Това е много дълга тема и не бих могъл "на крак" да ви отговоря", съобщи БТА.
Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че Георги Първанов е имал полза БСП да загубят изборите, защото така си е направил "плацдарм" за завръщането си като лидер на партията.