Според Панов комисия, съставена от лица от трите власти, е възможен начин независимо да се провери всичко по записите, защото в тях се намесват представители на всички власти. Панов заяви, че е готов да се срещне с президента, за да предложи идеята си за създаване на такъв орган, предаде БТА. 

Както вече е известно, разговорите се водят от бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева и Румяна Ченалова, която междувременно бе уволнена дисциплинарно и вече е с две обвинения. В записите, в които се обсъжда "опраскването" на Янева, се споменават главният прокурор Сотир Цацаров, премиерът Бойко Борисов и други висши магистрати и и политици.

Контрааргументът ще бъде, че няма законов текст, по който да се създаде такъв орган, но моралът стои над закона, заяви още Лозан Панов, цитиран от "Фокус".

По думите му Ченалова иска да говори, но въпросът е кой ще я чуе

Въпросът е пред кой орган и какъв начин тя може да изложи това, което иска да каже. За да може да говори, трябва да има пред кой да го направи. Изразих своята позиция при формирането на Етичната комисия във ВСС. Очевидно тази проверка, какъвто и извод да направи комисията, трудно може да убеди обществото, че е по същество, че е обективна и прозрачна. Заседанието на Етичната комисия беше закрито, ако беше открито, то щеше да е част от публичността“, добави шефът на ВКС.

Ченалова вече даде интервю, в което заедно със съпруга си заявиха, че Янева и мъжът й са им предлагали пари, за да не застават срещу главния прокурор.

Според Панов тук се стига до онзи институционален вакуум, в който няма как прокуратурата да прави разследване, след като по някакъв начин името на главния прокурор също е замесено. По думите му този вакуум не е случаен.

Според него при условие, че се споменават имената на членове на ВСС, ако това е орган, който стои в полето на съдебната власт, какъвто и извод да направи, ще бъде дискредитиран още от самото начало.

Правосъдният министър Христо Иванов също поиска по-задълбочена проверка по случая. Той допълни, че изслушването на Янева миналата седмица в Етичната комисия на ВСС не е било достатъчно, а още повече и при закрити врата. 

Иванов коментира и позицията на Европейската комисия, изразена пред сайта Mediapool след официално запитване - че трябва да има проверка и замесените  в записа трябва да бъдат изключени от нея.

Нещо, което отдавна се повтаря, че трябва по тези изнесени факти да се направи задълбочена и изчерпателна проверка по начин, който не позволява на засегнатите лица да оказват влияние върху нея. Там за отстраняване не става дума, а че не трябва да има влияние на засегнатите лица“, каза министърът по повод коментарите, че по този начин се иска отстраняването на главния прокурор.

ЕК: Не искаме отстраняване на Цацаров, а обективна проверка

От ЕК излязоха с позиция, в която категорично отрекоха да искат махането на Цацаров и заявиха, че медийните интерпретации за това са погрешни, предаде БТА.

"Независимостта на съдебната система на всяка страна е в основата на демократичното общество. Не е работа на ЕК да влиза в разговори как държавите от ЕС да осигурят независимостта на разследванията на отделни случаи. Важното за нас е независимостта на съдебния процес, наблюдаваме този въпрос редовно и структурирано чрез механизма за сътрудничество и проверка", се казва още в изявлението на ЕК.

От Брюксел уточняват, че следващият доклад по механизма ще бъде представен в началото на идната година.

На фона на това председателят на Върховния административен съд Георги Колев коментира на днешното заседанието на ВСС, че продължаващия дебат по записите представлява изкуствено поддържане на напрежение с оглед на предстоящото гласуване на промените в Конституцията.

По думите му подобни факти и обстоятелства са несъстоятелни и могат да са сюжет за книга.

Членът на съвета Калин Калпакиев обаче предложи проверката по случая да е максимално публична и да се действа бързо, "за да не оставим впечатление, че изчакваме събитията".