"Аз съм си подготвил папката. Надявам се президентът сега да ни събере и още веднага, след като минат консултациите с политическите сили, да остана за една минута да му връча отказа от мандат за този парламент", каза той.

Президентът Росен Плевнелиев свика консултации с парламентарните групи в 42-ото НС в 15 часа. Ще се обсъждат бъдещите действия на партиите след  гласуваната от НС оставка на кабинета до насрочване на дата за предсрочни парламентарни избори.

За консултациите в президентството дойдоха Лютви Местан, Йордан Цонев, Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Атанас Мерджанов и други.

Намирам като доста прибързан ход от страна на президента свикването на консултации в деня на гласуването на оставката на кабинета, заяви пред журналисти председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов на влизане в сградата на президентството. Той добави, че ще участва в консултациите от уважение към президентската институция.

В момента заседава Националният съвет на БСП – след два дни ще се състои конгресът на партията, каза още Мерджанов.

По-рано лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че очаква бързи консултации.

„Очаквам и днес всички лидери на парламентарно представените политически сили да заявяват, че няма да правят опит за реализиране на какъвто и да е друг мандат в рамките на 42-то Народното събрание”, обясни Местан.

Той допълни, че няма да реализират мандат в този парламент, което означава светкавично връщане на мандата.

След консултациите с основните партии в края на юни президентът Плевнелиев обяви, че на 6 август ще разпусне 42-то Народно събрание и ще назначи служебен кабинет. На 5 август той ще обяви приоритетите на служебното правителство. Договорено бе предсрочните избори да са на 5 октомври.

Процедурата

Според Конституцията след като НС приеме оставката на кабинета, президентът провежда консултации с парламентарно представените партии.
Той връчва проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиер на първата партия според резултатите от изборите през 2013 г. (ГЕРБ). От партията имат най-много 7 дни да съставят кабинет или да върнат мандата. Ако върнат, президентът връчва мандат на втората партия, а ако се наложи - на третата.

Процедурата може да продължи най-много 21 дни. Ако никоя партия не състави кабинет, както се очаква да се случи сега, президентът разпуска НС, насрочва дата за избори, които трябва да са в следващите 60 дни.

След това съставя служебен кабинет, чиято основна задача е организирането на предсрочните избори.