"Не разполагам с банкови сметки и пари в която и да е офшорна зона, включително и в Кипър", декларира президентът.

От два дни някои медии тиражират информация за негови офшорни сметки в Кипър и че бил източил немската фирма "Линднер". Информацията вече беше отречена от президентската администрация и от самата компания. 

"Това не е първата атака срещу мен, няма и да е последната. Но аз ще продължа да отстоявам своите принципи. Няма да позволя гласът ми да бъде заглушаван", каза Плевнелиев.

Тези думи бяха част от встъпителното обръщение на държавния глава за Консултативния съвет за национална сигурност, което обаче той не успя да прочете в началото на заседанието и го представи по-късно пред медиите.

Причината бе, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров му отне думата и започна да го пита на висок глас по същия случай. Наложи се президентът да прекрати за кратко Съвета, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна заседанието в знак на протест.

За протестите

Росен Плевнелиев очаква партиите да чуят исканията на протестиращите срещу кабинета "Орешарски" и политическата олигархия. 

Президентът призова гражданите да се въздържат от всякакви прояви на расизъм по време на протестите, за "да запазим етно-религиозния модел".

"Хората, които днес са на улицата, са хората, които си плащат сметките, както и тези на децата си и на политиците и сега искат сметка от политиците", заяви Росен Плевнелиев. "Тези хора трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги е изкарал", каза още президентът.  

Участниците в Съвета са стигнали до обща позиция за поправки в Изборния кодекс, които да улеснят участието в политиката. 

За Пеевски

Изводът на държавния глава е, че промените в закона за ДАНС и нагласяването на критериите са били едно "добре планирано мероприятие за определен кандидат".

Росен Плевнелиев предупреди да не се бърза и да не се допуска предварително нагласяне на критериите при законодателни промени и към назначенията в ДАНС и на други длъжности в държавата.

Той призова за широк дебат с българското общество и с партньорите в НАТО и ЕС при тези назначения.

Консултативният съвет за национална сигурност не постигна съгласие за изход от актуалната политическа обстановка в страната. Точката за сектор "сигурност" ще бъде обсъдена на ново заседание "в най-скоро време".