На 12 май Народното събрание реши националното допитване, инициирано от предаването "Шоуто на Слави", да се проведе заедно с президентските избори наесен.

Росен Плевнелиев още тогава реагира, като заяви, че част от въпросите са противоконституционни, затова ще сезира КС, а и единият от тях вече беше задаван на референдум. В искането си до съда той посочва три от въпросите:

- Да се гласува ли дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? (именно по него вече беше проведено допитване - б.р.)

- Да бъде ли намален броят на народните представители на 120?

- Да бъдат ли избирани директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Другите три въпроса са за въвеждане на задължително гласуване, да се избират ли депутатите с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура и да бъде ли намалена държавната субсидия на партиите.

Държавният глава изтъква, че референдумите са най-мощният инструмент на пряката демокрация, който може да направи политическата среда в страната по-устойчива и стабилна. Това обаче не може да бъде постигнато, ако пряката и представителната демокрация не се реализират при зачитане на конституционните принципи, какъвто безспорно е принципът за върховенство на правото, пише президентът в мотивите си.

По думите му в стремежа си да създаде стабилна държава с устойчиви и работещи институции Седмото Велико народно събрание е определило, че нова Конституция, както и най-важните промени в действащата, могат да бъдат приемани само от Велико народно събрание.

Според президента не бива да се допуска заобикаляне на този текст от Конституцията чрез възможността всеки парламент с обикновено мнозинство да приема решения за допитване на народа по въпроси, които се отнасят към формата на държавно устройство и управление.

Изключително рядкото използване на пряката демокрация в годините на прехода представлява огромен дефицит в демократичното развитие на България, смята още Плевнелиев.

Той допълва, че допитванията до народа тепърва ще изиграят своята значима роля за укрепване на демокрацията.

Президентът смята за изключително важно този инструмент да се развива въз основа на ясни правила – по кои въпроси може да питаме народа и по кои не. В противен случай съществува риск да бъде опорочена пряката демокрация и гражданите да загубят доверие в нея. Начинът да се предотврати това е произнасянето на Конституционния съд като орган, призван да гарантира върховенството на Конституцията, пише още в официалната позиция.