До напрежението между двамата се стигна, след като Бойко Борисов заяви, че кръгът "Капитал" му е влиял при съставянето на първия кабинет на ГЕРБ и му е "дал" няколко министри, сред които и Плевнелиев.

Президентът отвърна, че никога не е участвал в задкулисни договорки в стил "Двама батковци" си говорят, по примера на "Двете каки" в съдебната система.

Вчера обаче премиерът заяви, че е казал истината - срещнал се официално с КРИБ, която тогава беше оглавявана от издателя на "Капитал" Иво Прокопиев, и обсъдили подходящи за министри лица. Затова Борисов настоя президентът да си ревизира мнението.

По отношение на искрите между мен е премиера искам да кажа, че вчерашните му допълнителни уточнения бяха изключително важни и аз му благодаря за това, коментира днес Плевнелиев.

"Стана ясно, че не става въпрос за каквито и да било „кръгове“, а за легитимни разговори с национално представени работодателски и синдикални организации. Търсенето на подкрепа е нормално и разумно действие на всеки премиер, който би следвало да работи с тези легитимни организации. Казусът за мен е приключен", каза още държавният глава пред журналисти във Варна, където откри традиционния есенен семинар „Културното многообразие - източник на новаторски идеи“.

И днес обаче Прокопиев категорично отрече да е водил разговори с Борисов за назначаване на министри и да му е предлагал Плевнелиев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Нона Караджова.

Плевнелиев няма да прави партия

Не очаквайте да правя политически партии, заяви още Росен Плевнелиев.

Излязох пред българските граждани и заявих много ясно – от мен никой да не очаква да правя политически партии. Категорично - не, няма да се случи. От мен никой да не очаква да се боря на всяка цена да стоя в политиката за поредния пост. Не е това моята съдба. Аз не влязох в политиката като човек, който просто се бореше за пост, аз бях един богат, успял човек, който влезе в политиката, за да помогне на България. Аз влязох, за да дам, знаех, че мога да дам и вярвам, че дадох много на България. Оттук нататък - ще продължа да давам“, каза президентът.

Той допълни, че единствената професия, която може да разпали въображението му и да го мотивира да продължи да дава, е професията на учителя.

Единственото, което може да ме накара да търся и да продължавам да търся смисъл и най-доброто за моята нация, е да се отдам на иновациите, на образованието, на науката, на просветата", добави Плевнелиев.

Няма да има вето за спорните промени в Изборния кодекс

Държавният глава заяви още, че няма да наложи вето върху спешните промени в Изборния кодекс, направени дни преди вота на 6 ноември, напротив - вече ги е подписал. Той коментира, че много по-важното е, че трябва да имаме стабилност и устойчивост на изборния процес в дните преди изборите, отколкото дали са взети най-правилните решения.

Държавният глава бе категоричен, че няма да е този, който ще наложи вето в такъв решителен момент, за да вкара допълнителна доза нестабилност в този процес, предаде БТА.

"Тези промени може да не са идеални, но като държавен глава моят аргумент е съвсем друг - винаги съм призовавал за стабилност. С пълното съзнание с тази моя отговорност - да работя за стабилност и да има предвидимост в изборните правила, днес подписах и дадох път на тези промени", подчерта Плевнелиев.

Вчера парламентът прие окончателно на второ четене спешните промени в Изборния кодекс, които бяха направени в последния момент.
Окончателно отпадна ограничението за разкриване на повече от 35 секции в държавите от ЕС.
Решен беше и въпросът с квадратчето "Не подкрепям никого". Протестният вот обаче ще участва в определянето на крайния резултат на мажоритарните избори - за президент и за кметове, но не и за тези на парламентарен вот и такъв за общински съветници.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Плевнелиев срещу Борисов