Това каза началникът на кабинета на президента Иво Христов пред БНТ по повод първата година на Румен Радев като държавен глава.

Според него фактът, че година по-късно президентът Радев е запазил високите си нива на доверие в обществото се дължи на това, че е бил благоразумен да не дава никакви популистки обещания по време на предизборната си кампания.

"За сметка на това остана принципен и достоверен в действията си, винаги беше верен на кредото, което афишираше - суверенитет, законност, антикорупция, справедливост. Освен това той печели симпатии с личните си качества. Трябва да призная, че като близък сътрудник никога не съм бил разочарован от неговата принципност и почтеност. Той мисля, че успя да сплоти един работещ екип около себе си, нормално е и българите да го усещат", заяви Христов.

Той коментира и назначения от държавния глава служебен кабинет, като заяви, че според него съставът на служебното правителство е най-красноречивото доказателство за неговата политическа дистанцираност.

"Той беше основно експертен, доколкото имаше политически лица, те произхождаха от разнообразни политически хоризонти. В резултат на изрядните избори, които организира правителството, на власт дойде тъкмо тази партия, която вопиеше най-много срещу него, което де факто опровергава воплите", каза още Христов.