Бразилският президент Дилма Русеф нарече отстраняването си от поста "историческа несправедливост", предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Това е държавен преврат", написа Русеф във Фейсбук в първия си коментар по въпроса.

Постът на Русеф ще бъде зает от вицепрезидента Мишел Темер. Той ще направи обръщение към нацията в 21 ч. българско време от президентството, съобщи местен новинарски сайт. Очаква се Темер да обяви част от състава на своето правителство.

Държавният глава е обвинена, че е фалшифицирала държавния бюджет, за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015 г.

Тя е изправена и пред обвинения за нарушаване на бюджетните закони, с което си е осигурила преизбирането на поста през 2014 г.
Русеф отрича обвиненията.

Миналата седмица държавният глава за първи път беше замесена и в корупционния скандал с "Петробрас", тъй като главният прокурор поиска от Върховния съд да позволи започването на разследване срещу Русеф за възпрепятстване на правосъдието.

За период не по-дълъг от 180 дни сенаторите трябва да проучат обвиненията, повдигнати към Русеф от инициаторите на процеса на импийчмънт. Ако в крайна сметка Сенатът не се съгласи с тези аргументи, Русеф ще бъде възстановена на поста.

По-рано Върховният съд отхвърли искането на правителството да спре процедурата по импийчмънт.

Дилма Русеф вече е прибрала всичките си лични вещи от кабинета в президентския дворец "Планалто" и ги е изпратила в резиденцията "Алворада", съобщи по-рано  в. "Естадо де Сао Пауло".

Русеф е изпратила в резиденцията книги и снимки на дъщеря си и на двамата си внуци. Според служители на президентството, скенерите за документи и машините за унищожаване на документи работят денонощно, съобщава вестникът.

Протести на поддръжници на Русеф, искащи да се отмени процедурата по импийчмънта на президента, се състояха и в Сао Пауло и Рио де Жанейро.

Бразилската полицията използва сълзотворен газ след сблъсъци с поддръжници на Дилма Русеф, събрали се на шествие пред Сената в столицата.
Нейните поддръжници са хвърляли димки и бутилки по полицаите. Няколко от тях са пострадали и са били отведени в болница.

Противниците на Русеф също организираха свои шествия. Имаше сблъсъци между двата лагера, но няма сериозно пострадали.