Той  изрази мнение, че България има нужда от дългосрочна стратегическа програма за развитие на българското общество. „С потенциала на хората от БАН това може да бъде направено. Те вече са изготвили такъв документ, но трябва да бъде подложен на по-широк дебат, оценен и доразвит“, коментира Радев.

"В момента това се използва за изготвяне на справки или по-лошо – за обосновка на вече взети политически решения“. Това заяви кандидатът за президент ген. Румен Радев след среща с ръководството на БАН.

Той е категоричен, че трябва да се инвестира в наука, да има приемственост и да се положат повече грижи за младите учени. „Не може заплатите да са толкова унизителни“, подчерта той. Според него БАН трябва да бъде партньор и референт на властта.

Ген. Радев е на мнение, че България трябва да има човешки капитал и възможност за самостоятелна преценка, а не само да се уповаваме на чужда експертиза.

Ген. Радев: Ще дебатирам само с кандидата на ГЕРБ

Кандидатът за президент на БСП обяви и във профила си във „Фейсбук”, че смята да води политически дебат единствено с кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Причината е, че повечето от останалите кандидати са работили вече с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, обясни генералът

Може би Борисов не е чел достатъчно добре конституцията и бърка премиер с президент, коментира ген. Румен Радев, отговаряйки на въпроса защо министър-председателят Бойко Борисов го сравнява с Пламен Орешарски.

По-рано през деня премиерът Борисов заяви в телевизионно интервю, че „генерал Радев ще бъде новият Орешарски“, т.е. той ще бъде също толкова зависим, колкото е бил Пламен Орешарски по времето, когато е бил министър-председател.

„Сутринта гледахме един напоителен етюд на премиера, за който той мобилизира всякакви актьори от Меси до кемпера на Радан, Маг Светлина, Прокопиев и кой ли още не. Позоваването на всички тези актьори няма да му помогне, да даде тласък на кампанията на ГЕРБ за г-жа Цачева, която не върви добре – това го виждаме всички”, каза ген. Радев.

Той коментира и обвиненията на Борисов, че е избягал от дебат с Цецка Цачева. „Може би е пропуснал, че такъв вече имаше. Както е пропуснал и в своята политика нуждите и интересите на целия български народ“, посочи Радев.

„Борисов много ясно очерта кои са моите опоненти. Не само Цачева, но и всички останали", каза още кандидатът за президент ген. Румен Радев. По думите му Борисов не е пропусна да спомене, че виждате ли Калфин му е бил вицепремиер, Трайков му е бил министър, с Каракачанов се познават отдавна и са коалиционни партньори. Всички те са представители на властта, отбеляза генерала.

Йотова: Необходим е план за спасение на българското село

Необходима е обща национална политика по решаването на трите приоритетни проблеми пред държавата ни - сигурност, демографска катастрофа и бедност.

Това заяви кандидат за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП - Илияна Йотова, по време на срещите си в Добричка област.
Хората се оплакаха от ниските си доходи, липсата на грижа от страна на държавата за поддържане на техния поминък, обезлюдяването и липсата на сигурност.

„Важна задача пред нас с ген. Радев е съдбата на българското село. И това не е проблем само на Северозапада, а на цялата страна. Необходим е национален план за спасението на българското село. Ние имаме изготвен.
Убедени сме, че България трябва да развива високи технологии и земеделие, посочи Йотова.

Според нея за район като Добруджа земеделието е от ключово значение, а в същото време, вместо да помага на производителите, правителството пречи като влошава още повече отношенията с Русия, където би могла да се реализира българска продукция.

Загубите от санкциите спрямо Русия са над половин милиард долара, а Борисов буквално преди дни поиска още”, възмути се Йотова.

В Дулово кандидатът за вицепрезидент получи задача – да работи върху защитата на правата на българите в Бесарабия, Молдова. Гражданите изразиха неудовлетворение от позицията на „Дондуков” 2 по проблемите на диаспората ни там.

АНКЕТА: За кого ще гласувате?