Господин Плевнелиев определено има вина за провала на това гласуване със своята упоритост, със своето нежелание да формулира по-ясно, по-отчетливо предложението, особено по отношение на мажоритарния вот, заяви Първанов, цитиран от БНР.

Той смята за недопустим начина, по който парламентът отхвърли предложението на държавния глава, както и всички останали предложения за редакция по първите два въпроса и по този начин спря възможността за провеждане на реален референдум.

Първанов определи случилото се като тежък удар и компрометиране на идеята за пряката демокрация. Той смята, че това се дължи на нагласата на определени политически сили, които не искат да се утвърждава системата на референдумите.

Първанов припомни, че АБВ има редица мотивирани предложения по системата за референдумите. АБВ ще предложат на парламентарната си група в началото на новия политически сезон да поднови предложенията, свързани с двата окастрени от референдума въпроса.

Като конкретна идея за промяна председателят на АБВ посочи възможността държавният глава да може да предизвиква референдум, независимо от парламента тогава, когато на лице е достатъчно убедително конституционно мнозинство.

В такава ситуация обаче Георги Първанов смята, че при неуспех на така свикан референдум, президентът трябва да бъде задължен да подаде оставката си, тъй като подобен провал на вота може да се счита за вот на недоверие към него. Георги Първанов опроверга хипотези за разпад на настоящото държавно управление.

Управлението - стабилно

Според Георги Първанов управлението на страната е по-скоро стабилно, отколкото успешно. Даже бих казал, че е по-стабилно, отколкото преди шест месеца. Голямата заплаха за управлението е липсата на ефективни политики, защото това е, което може да предизвика проблеми, каза той.

Лидерът на АБВ определи участието на партията му в управлението като сериозен коректив, като се изказа ласкаво и за министър Ивайло Калфин и проведената от него пенсионна реформа.

"Голямо постижение за правителството, за управлението като цяло. Ние имаме самочувствието да сме изпратили в кабинета най-добрия, най-успешния министър. Ние се утвърждаваме като своеобразен коректив на управлението", заяви Първанов, цитиран и в съобщение на партията.

"Няма да разпаднат мнозинството. Виждам, че има едно засилено общуване между реформаторите и ДПС. Например това, което беше постигнато в правосъдната реформа. Подкрепата на ДПС във важни моменти, по-скоро укрепва това управление. Не виждам някаква заплаха за тази стабилност“, каза той.

Предишният президент не спести критиките си към поведението на реформаторите.

Това, че Реформаторският блок заплашва, за да извлече една или друга изгода, ми е добре познато. Няма да разпаднат мнозинството. Виждам, че има едно засилено общуване между реформаторите и ДПС, отбеляза Първанов.