Това заяви пред журналисти лидерът на АБВ Георги Първанов в отговор на въпрос дали от АБВ ще питат Конституционния съд дали той може да се кандидатира за трети мандат като държавен глава, цитиран от БТА.

Днес депутати от АБВ и "Народен съюз" обсъдиха на среща в Народното събрание общи законодателни инициативи и евентуална обща кандидатура за президентските избори.

Първанов обясни, че на днешната среща конкретни имена за президентските избори не са били обсъждани.

Той обаче изрази надежда да се активира диалогът в лявото политическо пространство, но независимо дали той ще се случи, или не, общуването в центъра, "това оформяне на третия път", ще продължи.

"Надявам се не просто да се увеличават партиите, с които да работим, но и да ставаме все по-силни в парламента и извън него. Чух много закачки, много хапливи реплики в последните дни, но ние, както се казва, ще отговорим с любов. На всяка такава остра реплика ще подаряваме по една червена роза", каза още Георги Първанов в отговор на въпрос за коментари от страна на БСП.

Той припомни, че на местните избори от АБВ са подкрепили около 40 партийни кандидати на БСП безвъзмездно и без споразумение.

"Сега няма вариант, в който АБВ да подкрепи друга кандидатура, на друга формация, без да има споразумение за това. Най-доброто е това, което правим ние в центъра, център-ляво, център-дясно - събираме се, умуваме, измисляме политиката, намираме личностите и заедно ги отстояваме. Това е работещото, аз съм го правил, така съм печелил избори. Ако някой друг може да измисли друга печеливша формула, моля", каза още лидерът на АБВ.

Попитан дали АБВ са опозиция или част от управляващото мнозинство, Георги Първанов заяви: "Ние сме алтернатива, за разлика от някои други".

Румен Йончев от "Народен съюз" коментира, че това е била една от серията срещи с групата на АБВ, в която е обсъждано как двете формации могат да работят в парламента по-продуктивно като център.

Според нас политическият център е доста разпокъсан и е нужно да бъде по-консолидиран, заяви депутатът.

По думите му, ако има политически център в България, той трябва да е способен да излъчи обща кандидатура за президентските избори.

"Георги Първанов би бил една от много силните кандидатури, но за момента обсъждаме доста имена", уточни Йончев.

Нинова: Диалог с АБВ само като равни

С предстоящо вътрешнопартийно допитване трябва да бъде решено дали БСП да се яви сама на президентските избори или заедно с други формации, включително АБВ, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова, цитирана от БНР.

"Само БСП сама на президентските избори или търсене на формула и фигура, която да привлече и други, обща лява кандидатура, която да бъде подкрепена и от хора извън БСП", заяви тя.

Нинова  обаче беше категорична, че диалог с партия АБВ може да има само на равноправна основа.

"Не може по този начин, по който те тръгват, със самочувствието и "с бутонките". Те са водачът вляво и БСП е, както каза един техен представител: "Хайде БСП да се качи на влака, че тръгваме". Така няма да стане. Или ще разговаряме разумно или от позиция на силата и на менторски тон никой оттук нататък няма да говори на БСП", заключи Нинова.