Това написа във Фейсбук неговият говорител Ернесто Абеля, цитиран от ТАСС и БТА.

"Народът на Филипините признава особено важното значение на историята на еврейския народ, по-специално нейните трагични и мъчителни страници. Позоваването на президента на събитията от холокоста беше опит да обърне внимание на това, че го описват като масов убиец, като Хитлер - президентът отхвърля този етикет", изтъква говорителят.

Вчера Дутерте сравни своята кръвопролитна война срещу престъпността и наркотрафика с избиването на евреи от Адолф Хитлер, като заяви, че би "се радвал да избие" три милиона наркомани.

Новите заплахи срещу трафикантите на дрога и наркоманите Дутерте отправи в родния си град Давао след визита във Виетнам, където обсъди своята кампания срещу трафика на дрога с виетнамските лидери, както и пътищата на двете правителства за борба с транснационалните престъпления.

Това предизвика гневни реакции от страна на международните еврейски организации и ООН.

Откакто новият лидер встъпи в длъжност на 30 юни, над 3300 души изгубиха живота си - почти всички убити от цивилни, окуражени от пламенната риторика на президента, който ги прикани сами да раздават правосъдие.

Многобройни правозащитни организации и западни правителства подложиха на остри критики тази практика.

В отговор Дутерте започна да сипе все повече оскърбления по ООН и ЕС и нарече президента на САЩ Барак Обама "кучи син".