Президентът на КС Герхард Холцингер обяви, че вторият тур, произведен на 22 май, се касира в цялата страна.

Решението е без прецедент в близо стогодишната история на Конституционния съд.

Датата, на която двамата кандидати - Александер Ван дер Белен от Зелените и Норберт Хофер от крайната десница, ще се изправят отново един срещу друг, ще бъде обявена допълнително.

Директно предаване по австрийската телевизия даде възможност на всички граждани да проследят цялото изложение на Конституционния съд и да проследят първите реакции на политическите сили в страната.

В първия тур, на 24 април с по-добър резултат излезе 45-годишният Норберт Хофер, излъчен от националистическата Австрийска партия на свободата.

Той получи 35,1% от гласовете, срещу 21,3 на сто за Александър ван дер Белен, който се кандидатира като независим, но е съосновател на Партията на зелените и бивш неин лидер.

Освен изненада на фона предизборните сондажи този резултат беше и шок за мнозина. Двете партии от управляващата коалиция останаха без представител за балотажа и канцлерът Файман по-късно подаде оставка.

А австрийците се изправиха пред перспективата да имат президент с крайнодесни възгледи. Затова победата на Ван дер Белен на 22 май донесе въздишка на облекчение в страната, а и в ЕС.

Днешното решение на КС, произнесено по жалба на Партията на свободата, означава, че тревогите и вълненията не са приключили.

Днес австрийски политици изказаха благодарност на 14-те съдии от КС за прецизната работа и бързото решаване на казуса.

Канцлерът Кристиан Керн заяви, че решението на съда е неоспоримо. То доказва, че Австрия е действаща демокрация, подчерта той и изрази увереност, че международният имидж на страната няма да пострада.

Австрийският президент Хайнц Фишер, който ще продължи да изпълнява своите функции до 8 юли,  заяви, че това е денят, в който австрийската демокрация е издържала своето изпитание.

Австрийският вицеканцлер Райнхолд Митерленер подчерта, че днешното решение на съда е доказателство за това, че правовата държава функционира, че потвърждава необходимостта от избор по пощата и е необходимо да се промени начинът за провеждане на изборите.

В първи изявления третият председател на парламента Норберт Хофер, чиято партия сезира съда за нередностите при втория тур, заяви доверието си към правовата държава, което след днешното решение на съда е станало още по-дълбоко.