Според нея човек трябва да има нагласата, че е готов на подобно нещо и затова и трябвало още малко време да вземе решение. 
Жени Живкова каза, че един президент трябва да бъде обединител на нацията. „Когато човек вземе подобно решение, той трябва да осмисли това, което би направил за държавата, ако поеме такава отговорност“, подчерта още Жени Живкова.

В средата на май областният лидер на БСП в Добрич Владимир Калчев номинира Евгения Живкова за кандидат-президент, като съобщи, че това е негова лична инициатива.

По повод 100-годишнината от рождението на Тодор Живков (на 7 септември), от думите на Жени Живкова стана ясно, че до края на годината ще има тържества и концерти. Ще бъдат организирани и кръгли маси, на които ще се обсъжда държавническата дейност на Т. Живков и ролята на Комунистическата партия.
„На тези кръгли маси ще бъдат изтъкнати положителните неща, които са направени по време на управлението на дядо ми и ще бъде дадена обективна оценка на всичко“, изтъкна Жени Живкова. Тя сподели, че не се страхува и от критиките по време на тези кръгли маси, защото „трябва да се кажат и критичните неща, случили се по времето на социализма“.

Тодор Живков беше жертвен агнец“, категорична беше Жени Живкова.
Тя изказа и мнението, че манталитетът на българина е такъв – да омаскарява приживе, а после да дава почести. За пример тя даде Васа Ганчева, Иван Славков и дядо й.
„Разбираме, че загубваме бележити личности, едва след като си отидат“, отбеляза с тъга Живкова.
Тя сподели задоволството си от факта, че Бойко Борисов е първият държавник от прехода, който публично е казал добри думи за Тодор Живков.