Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид по повод ветото на т.нар. закон за КТБ. 

"Считаме, че има неразбиране на параграф 5, 6 и 7 от нашия законопроект, както и неразбиране на чл. 14 от Закона за нормативните актове", уточни пред журналисти в парламента зам.-председателя на ПГ на ДПС Хамид Хамид, който е съвностител на промените в Закона за банковата несъстоятелност, върху които днес президентът Румен Радев наложи вето и върна за повторно разглеждане в парламента.

„Считаме, че има неразбиране на параграф 5, където се говори, че законът погасява задължения и погасява права. Това абсолютно не отговаря на истината. За погасяване на задължения, за произнасяне по цесиите, ще се произнесе българският съд. Ние само даваме правен способ на синдиците да запазят активите, докато се произнесе съдът”, коментира Хамид.

„Тези текстове, които ние сме предложили в преходните разпоредби, осигуряват активите да не бъдат разграбвани и те да стоят в масата на несъстоятелността, докато не се произнесе независимият български съд”, допълни още той.

Държавният глава Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност. И по точно § 5, § 6 и § 7 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, приет на 9 февруари 2018 г.