От днес Румен Радев започна консултации с парламентарно представените партии преди връчването на мандат за съставяне на редовно правителство.

„Изразихме нашата позиция, че при така конфигурирано НС отговорните политически партии е редно да съставят програма за управление до края на председателството на ЕС и около нея да се формира мнозинство в НС. Изразихме и становище, че трябва да се имат предвид регионалните геополитически процеси и процесите в Европа, отчитайки, че радикализмите и национализмите под една или друга форма увеличават своето влияние, а системните партии се обединяват за противодействие на радикализмите“, заяви на брифинг Карадайъ.

По думите му България не бива да прави изключение и под никаква форма не бива да бъдат толерирани крайни радикализми и национализми. Според него системните партии не бива да толерират това.

По думите му нетолерирането на крайни радикализми и национализми се е видяло и във Великобритания след Брекзит.

„Впоследствие видяхме няколко пъти гласувания в Австрия, после в Холандия, когато социолозите даваха превес и първо място на формацията на Герт Вилдерс. Системните партии още в предизборната кампания заявиха, че дори и да е първа политическа сила, няма да позволят крайни формации да съставят правителство. Това го видяхме и снощи в изявленията на системните политически формации във Франция, които не стигнаха до втори тур“, подчерта Карадайъ.

Преди срещата си с ДПС президентът разговаря с представителите на "Воля". Лидерът на партията Веселин Марешки заяви, че са се обединили около това, че трябва да има стабилно управление, за което могат да дадат подкрепа, но самият той не се виждал като министър.

В 13 часа предстои консултацията на Румен Радев с "Обединени патриоти", които се очаква да са част от бъдещото управление.

За утре пък са предвидени разговорите с БСП и най-вероятният мандатоносител - ГЕРБ.