Компаоре обяви решението си след вълната от съпроводени с насилие протести срещу опита му да се кандидатира за пети мандат. Вчера той обяви извънредно положение в африканската страна, но по-късно го отмени.

В прочетено днес по националната телевизия изявление Компаоре каза, че след 90 дни ще бъдат произведени избори.

Говорител на Компаоре също потвърди, че президентът подава оставка.

Миналата седмица правителството на Буркина Фасо обяви намерението си да проведе референдум за промени в конституцията, които да позволят на Компаоре да се кандидатира и на следващите президентски избори през 2015 година.

Вчера гласуването на промените в парламента беше отменено след масови протестни акции и размирици в столицата и други градове, припомня ТАСС. Активисти на опозицията щурмуваха сградата на парламента и превзеха сградата на националната телевизия в столицата Уагадугу.

Във втория по големина град в страната Бобо-Диуласо демонстранти опожариха кметството и централата на президентската партия.

Говорител на армията на Буркина Фасо също потвърди, че Компаоре се е оттеглил, но не посочи кой управлява западноафриканската страна.

Междувременно командващият въоръжените сили на страната генерал Оноре Траоре заяви, че той поема ролята на държавен глава, предаде Ройтерс.

Ройтерс съобщава също, позовавайки се на дипломатически източници и местни медии, че тежко въоръжен конвой, в който се предполага, че пътува Компаоре, е бил забелязан днес да се движи към южния град По, недалеч от границата с Гана.