В срещата ще участват и партиите, които имат представители в Европейския парламент - Реформаторския блок и ББЦ, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Оттам добавят, че ще бъдат обсъдени и "неотложни финансови въпроси", както и необходимостта от актуализация на бюджета на държавата и този на НЗОК за 2014 г.

Президентът вече призова депутатите да одобрят и на второ четене актуализациите.

По план гласуването на второ четене трябва да стане на 4 август, но вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му е против спекулации за коалиция с ДПС, затова напуска парламента и няма да участва.
Днес той отново потвърди решението и призова БСП, ДПС и „Атака” да се съберат в понеделник и да си гласуват, каквото искат.

БСП е против актуализацията на държавния бюджет, затова тя бе приета на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан отправи днес призив да не се гледа през призмата на партийния интерес, а на интереса на лекарите и пациентите.

"Този поглед ще ни покаже и вярното решение, а то е приемането на двете актуализации", коментира той.

Зам.-министърът на здравеопазването в оставка Бойко Пенков каза, че здравните работници ще са без заплати през декември, ако не се актуализира бюджета на НЗОК.
Той прогнозира свиване на дейността на болниците, а вариантите пред Здравната каса били "варианти на отчаянието".

Утре президентът ще се срещне и със синдикални и работодателски организации за задачите на служебното правителство, както и по актуални икономически и социални теми.