Това заяви президентът Росен Плевнелиев след консултациите с парламентарните сили и с партиите с евродепутати по актуализацията на бюджета на държавата и бюджета на НЗОК.

На срещата партиите не се разбраха. Ще гласуваме бюджета на Орешарски и Чобанов, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обеща и да изпрати колкото депутати трябват за бюджета на НЗОК. ДПС подкрепят и двете актуализации, БСП - само за парите за НЗОК.

"Виждам опит да се "вържат" нарочно ръцете на служебното правителство и да му се прехвърли удобно нечий чужд грях",
каза президентът, цитиран от БТА.

Той допълни, че няма как да приеме това и затова търси решение за финансовата стабилност, еврофондовете, общините, строителите, пациентите, за честните клиенти на банките.

Президентът заяви, че отговорността освен негова е и на парламентарните политически сили, които имат последен шанс до понеделник да направят необходимата ревизия на бюджета.

"Отговорността ще се носи от тези, които по тактически съображения и "въоръжени" с партийната пропаганда и опорни точки, пропускат опорните точки на пациентите, общините, болниците, строителите, на университетите, на ЕК", допълни Плевнелиев.

Държавният глава изрази тревога, че ако бюджетът не се ревизира, не се дават решения съзнателно в много сектори на икономиката и служебното правителство ще се сблъска със сериозни проблеми, които ще бъдат изкуствено създадени, само защото няма желание за националноотговорно гласуване по важни за народа теми.

"Това не е моят бюджет, той е на министър-председателя Орешарски", каза президентът.

Той допълни, че служебното правителство ще извади всички цифри в държавата и не защото прави предизборна кампания и обслужва когото и да било, освен народа, за да се знае истината.

По повод на обвиненията на БСП, Плевнелиев заяви, че президентската институция не участва в предизборна кампания и не взима страната на ГЕРБ или на БСП, а взема страната на пациентите, болниците, строителите, общините, на финансовата стабилност и на това да бъдем достоен член на ЕС.

Плевнелиев каза още, че служебното правителство иска да получи това, което вече служебният кабинет на Стефан Софиянски е получил от доминиран отново от социалисти парламент през 1997 г. в труден момент за нацията - малко гъвкавост и малко повече стабилност за това, че би могло при необходимост да сключва договори с международни финансови институции за социална защита и финансова стабилизация при последваща ратификация на парламента.

"Това ли е празен чек, че "е при последваща ратификация и че е при необходимост и само за финансова стабилизация и социална защита", попита президентът.

По думите му това е празният чек на тези, които днес политизират и не искат да дадат решение по наболели пред нацията проблеми, а може би имат план да дестабилизират в следващите месеци и затова единственото, което ще трябва да прави служебното правителство, е да реже, не да плаща.

Държавният глава апелира да се промени подходът и изрази надежда в понеделник да се съберат всички народни представители и да дадат решения, защото ако не го направят, е много вероятно да има по-високо ниво на нестабилност.

АНКЕТА: Да се разширят ли правомощията на служебния кабинет?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За позицията на БСП да се актуализира само бюджетът на НЗОК