От левицата реагираха на публикации в медии, че служебният военен министър Велизар Шаламанов е решил да смени назначения по времето на ГЕРБ шеф на военното разузнаване Веселин Иванов.

Пред Mediapool от кабинета на Шаламанов не са потвърдили, но не са и отрекли  информацията, като обяснили, че няма заповед за освобождаването на Иванов, който е в планиран отпуск.

Според източници в."Преса" намеренията за смяна на Иванов са свързани с негов отказ да предаде документи на Комисията по досиетата.

Повече от 33 000 архивни единици все още не са ни предадени от служба "Военна информация", потвърди пред БНР председателят на Комисията  Евтим Костадинов.

По този повод говорителят на БСП Атанас Мерджанов коментира на пресконференция:

"Нещо, което е без прецедент, нещо, което е в преките отговорности на държавния глава и вместо да бъде гарант на националната сигурност, той по-скоро с действията си и с импулсите, които дава, се превръща в опасност за националната сигурност".

По думите на Мерджанов според експерти в областта смяна на "безспорен специалист, какъвто е Иванов", несъмнено ще окаже влияние върху резултатите на службата, цитира го "Фокус".

Говорителят на БСП подчерта, че след като Иванов беше назначен при ГЕРБ, той не беше сменен по времето на министър Ангел Найденов, защото имал добри резултати и позитивни отзиви от партньорските служби.

"Комисията по досиетата обикновено се възбужда в предизборен период. Ние нерядко сме поставяли въпросите за дейността и резултатите на тази комисия, че до голяма степен е изчерпала дейността си. Може би си струва държавният глава и служебното правителство да озаптят действията на Евтим Костадинов", коментира още Мерджанов, цитиран от БГНЕС.

Ангел Найденов, който също участва в брифинга, пък определи като "граничещ с престъпление" аргумента за смяната на шефа на "Военна информация" за това, че не били предадени на Комисията архиви с данни за чуждестранни граждани, сътрудничили на военното разузнаване.

"Това застрашава хора, застрашава сигурността и се отразява върху интересите на България. Това вече е престъпно", подчерта той, цитиран от БТА.

Служебният кабинет - коалиция ГЕРБ-РБ-протестъри

Атанас Мерджанов заяви още, че само за две седмици е станало ясно, че назначеният от Росен Плевнелиев служебен кабинет е партиен или може би по-скоро коалиционен, защото е съставен от представители на "Протестна мрежа", Реформаторския блок и ГЕРБ.

По думите на социалиста при разпределението на ресорите ГЕРБ е взел агенция "Митници" и икономическите министерства, РБ е получил МВР и службите, а на "Протестна мрежа" са били дадени премиерското място, съветниците, немалка част от културното министерство, както и Министерството на правосъдието.

БСП не само, че не е пред разпад, БСП ще се бори за солидно присъствие в следващия парламент и за това да е непреодолим фактор, заяви още Мерджанов в отговор на въпрос.

АНКЕТА: Какво управление предпочитате след изборите?