Решението е било взето с 91 гласа "за" и 14 "въздържал се".

Председател на Инициативния комитет ще бъде зам.-председателят на БСП Стефан Данаилов. Кандидатът за вицепрезидент ще бъде определен през септември, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

"С радост приех да съм председател на инициативния комитет, въпреки че моята енергия не е такава, каквато беше в предишните години, но аз страшно харесвам ген. Радев и съм негов фен
", заяви Данаилов.

Той посочи, че обича истински мъже, които като кажат "Да", това е "Да".

Актьорът обясни, че за инициативния комитет трябват 21 души и ще покани в него да влезе и Нинова.

Вижте снимки >>>


Преди около две седмици Националният съвет на БСП одобри президентската номинация на бившия командир на Военновъздушните сили ген. Радев, след като тя бе предварително съгласувана с АБВ.

Впоследствие обаче БСП се отказа от коалиция, тъй като партията на Георги Първанов искала да доминира в лявото обединение.

Областните структури в БСП смятат за правилно, че са прекъснати разговорите с АБВ, подчерта днес Нинова.

"БСП не отстъпва от номинацията на ген. Радев и ще има свои представители в инициативния комитет, както и партиите от коалиция "БСП лява България". Инициативният комитет е формата, с която осигуряваме широка подкрепа и от граждански структури, от авторитетни хора в България, от личности от различни сектори, които допълват партийната подкрепа от БСП за ген. Радев", добави тя.

От БСП все още държат на искането си за изслушване на премиера в парламента за споразумението между Турция и ЕС. До края на работния ден ще го внесем в деловодството на парламента, а утре ще го предложим на обсъждане на Председателски съвет на Народното събрание, съобщи Нинова.

Самият ген. Радев приветства диалога с Турция по темата за бежанците.

"С Турция наистина трябва да се води диалог, ако някой си въобразява, че ще реши проблема с бежанците, ако не се води диалог, той е далече от истината", коментира той.

Въпросът обаче е под каква форма се води този диалог, с какви оторизации, добави Радев. Лично за него оставал неясен въпросът какви договорки са постигнати с Турция. По думите му не е ясно какво означават думите на турския министър-председател, че ще паднат някои товари от гърба на България.

"Трябва да имаме ясен отговор на тези въпроси и трябва да е ясно, когато взимаме отношение по визовия въпрос, каква е политиката на Европа и най-вече какво ще причини това безвизово пътуване на България", смята ген. Радев.

АНКЕТА: Закъсняват ли партиите с кандидатите за президент?