Точно в 10 часа лидерът на "БСП - лява Бълария" Корнелия Нинова пристигна в президентството, за да получи от държавния глава мандата. Тя беше придружена от депутатите  Жельо Бойчев, Георги Търновалийски, Кристиан Вигенин и Ангел Найденов.  

Процедурата приключи само за няколко минути. Нинова прие мандата и веднага след това заяви, че БСП няма да се възползва от възможността да състави правителство и го върна в червена папка.

Росен Плевнелиев изрази надежда третият мандат да успее и покани представителите на социалистическата партия да останат за разговор, който медиите бяха помолени да напуснат.

След срещата Нинова заяви пред журналисти, че са го призовали да ускори даването на третия мандат, а след това и съставянето на служебен кабинет, защото според тях в този парламент няма как да има стабилно мнозинство.

Пред Плевнелиев остава последната възможност  - да връчи мандат на избрана от него парламентарна политическа сила. Той вече каза, че най-вероятно това ще е Реформаторският блок, защото не може да го даде на формация, която "ще постави под въпрос европейското развитие и достойното членство на България в НАТО", очевидно имайки предвид Патриотичния фронт.

Вчера от Блока започнаха преговори с ГЕРБ за подкрепа, но оттам заявиха, че ще говорят за такава, когато има реално връчен мандат. Вероятно това ще стане следващата седмица.