Тогава той ще бъде на 71 години, като ще е управлявал страната близо четвърт век. Само Йосиф Сталин е управлявал по-дълго (като съветски лидер), посочва Ройтерс.

Путин обеща да използва новия си мандат, за да укрепи защитата на Русия срещу Запада и да повиши стандарта на живот.

Преизбирането на руския президент не е будило съмнение, отбелязва Ройтерс. Путин доминира на политическата сцена в Русия вече 18 години, рейтингът му е около 80 процента, той има подкрепата на управляващата партия и на държавната телевизия, и никой от останалите седем кандидати не бе реална заплаха, след като опозиционният лидер Алексей Навални не бе допуснат до участие в изборите.

Отношенията между Русия и Запада обаче се влошиха при Путин до най-ниската си точка от времето на Студената война, посочва Ройтерс. Агенцията изброява конфликтите в Сирия и Украйна, обвиненията срещу Русия в кибератаки и изборни намеси, включително в президентски избори в САЩ, а сега - и че е отровила бившия руски разузнавач Сергей Скрипал.

Остава неясно колко дълго Путин иска да остане на власт, отбелязва Ройтерс. Конституцията не му позволява повече от два поредни мандата. При предишния такъв случай, през 2008 г., той отстъпи поста за четири години на Дмитрий Медведев - период, през който самият Путин бе премиер. Тогава президентските мандати бяха удължени от четири на шест години.

Въпреки че Путин има шест години, за да определи потенциалния си наследник, несигурността по въпроса е потенциален източник на нестабилност в един капризен управляващ елит, който само той е способен да държи под контрол, посочва Ройтерс. Според вътрешни хора в Кремъл президентът не е избрал ясно кой ще го замени.

"Колкото по-дълго (Путин) остане на власт, толкова по-трудно ще бъде да се оттегли", коментира Алексей Колесников от Московски център "Карнеги". "Как може той да напусне една толкова сложна система, която по същество е негов личен проект?", попита Колесников, цитиран от Ройтерс.