За това съобщи Саид Мамузани, представител на Демократичната партия на Кюрдистан в иракския град Мосул, предаде БГНЕС.

"Имало е опит за свалянето от власт на лидера на ИД Абу Бакр ал-Багдади. Превратаджиите са били арестувани, а после екзекутирани. Разстреляни са били 122-ма бойци, включително 18 полеви командири. Масовата екзекуция е станала в стария затвор на юг от Мосул", заяви той.

Превратаджиите планирали да завземат провинция Ниневия, да я обявят за независима от "Ислямска държава", а след укрепване на властта си да тръгнат на поход срещу гр. Рака, обявен за столица на "халифата" на самообявилия се за халиф Абу Бакр ал-Багдади. Заверата е трябвало да стартира в неделя, но два дни преди това няколко от превратаджиите били арестувани и след зверски мъчения признали всичко.

Мамузани отбелязва, че вътрешният разкол в ИД напоследък е довел до десетки убити при избухнали междуособици сред джихадистите.

"Разколът се основава на три неща: борба за власт, борба за влияние, подялбата на пари", уточни той.

Собствени монети

Междувременно "Ислямска държава" обяви, че пуска в обръщение своя валута от златни, сребърни и медни монети, "за да разкъса оковите на капиталистическата финансова система на заробване, основаваща се на парче хартия под название доларова банкнота на Федералната резервна система", предаде Ройтерс.

Групировката се отказва от всякаква чуждестранна валута и вместо това ще използва динари, изработени по образец от златните монети, използвани през VII в. по времето на халиф Осман. Един златен динар ще струва около 140 долара.

Намерението си да пуснат своя валута джихадистите разкриха още миналата година, когато бе обявено, че тя ще се състои от седем вида монети – две златни, три сребърни и две медни. Предполага се, че отсичането на новите монети е започнало през юни.