Председателят на Асоциацията на турските превозвачи Шенер Нухоглу съобщи по-рано, че Русия е блокирала влизането на турските тирове през граничните пунктове с Грузия. На границите са се образували километрични опашки.

Със специален указ президентът на Азербайджан Илхам Алиев е разпоредил граничните контролнопропускателни пунктове да се отворят за транзит на турски тирове, без да се налага превозвачите да притежават необходимите за това разрешителни, така че да се позволи преминаване по т.нар. Каспийски коридор.

Десетки тирове от снощи се прехвърлят от Грузия към азербайджанските граници, откъдето ще продължат към Туркменистан и Казахстан, съобщиха от Асоциацията.

Каспийският коридор е по-кратък като разстояние от маршрута през Русия. Ако Анкара успее да се договори с Баку този маршрут да остане постоянен, това ще има принос и за азербайджанската икономика, коментират специалистите, отбелязвайки, че става дума за преминаване на над 25 хиляди турски тира годишно.

"В такива тежки моменти се проявяват братството и дружбата между държавите и народите", оценяват жеста на Баку турски медии.

Вчера руският президент Владимир Путин подписа указ за предприемане на специални икономически мерки срещу Турция.

Той предвижда редица рестриктивни мерки, включително и засилване на контрола върху дейността на турските автомобилни превозвачи на руска територия  с цел гарантиране на сигурността.

Санкциите от руска страна са в отговор на свалянето на руски бомбардировач от турските военновъздушни сили на границата със Сирия.