Според Язъджъ нашите превозвачи  можели да търсят правата си чрез националните и международни институции, вместо с блокади, които са донесли големи загуби на турския бизнес.

На пресконференция турският министър подчерта, че никой няма право да отнема правото на другия за свободно движение и търговия и призова българските превозвачи да спазват обществения ред.

Българският министър на транспорта Кристиян Кръстев коментира днес, че България и Турция ще преговарят за подписване на споразумение за превоза на товари на територията на двете страни. Разговорите между автомобилните администрации на двете държави ще започнат в рамките на среща между Кристиян Кръстев и турския му колега Бинали Йълдъръм, която ще се проведе на 22 и 23 май в Лайпциг. Дотогава отпадат всички рестрикции на турската страна спрямо българските превозвачи.

Транспортната криза между България и Турция, която засегна българските превозвачите, изглежда трудно преодолима. Очакваните преговори между транспортните министри във вторник и сряда, може и да се окажат сложни.

Ако транспортните проблеми между двете страни не намерят решение по дипломатичен път, България ще предприеме реципрочни мерки към турските превозвачи, закани се министър Кръстев.

Ден по-рано той заяви, че затрудненията, пред които са изправени българските транспортни фирми в Турция, са резултат от защитата на частни интереси в южната ни съседка, завоалирани като административни мерки.

Турция налага много ограничения на българските превозвачи по отношение на влизането с гориво в Турция, условията за транзитиране, товарене и разтоварване. Това предизвика протестите от българска страна.

След два дни блокада обстановката на турската граница се нормализира.