Преводачът направи опит да прекъсне Гюл още след първото изречение, но той не спря да говори, предаде БГНЕС.

Така присъстващите на събитието около 30 български журналисти се наложи след това да питат местните селяни какво е казал турският президент.
Стана ясно, че в общи линии е говорил за добрите междусъседски отношения между държавите ни.

Преди това реч на български с превод на турски произнесе кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. Деца казаха българско и турско стихотворения, а българска народна песен изпяха момичетата от квартет "Абагар".

В Хитрино Абдуллах Гюл бе придружаван от съпругата си Хайрюниса Гюл. На площада в центъра на селото той откри паметник на бореца Коджа Юсуф* от близкото село Черна. На откриването на паметника присъстваха областният управител на Шумен Димитър Александров, депутатите от ДПС Георги Колев, Четин Казак.

Днес пред депутатите лидерът на "Атака" Волен Сидеров обвърза 20-годишнината на Конституцията с посещението на Абдуллах Гюл, при което е бил нарушен основният закон на страната, като турският президент е държал реч на турски език, без превод. В Конституцията пише – българският език е официален език, каза Сидеров, цитиран от "Фокус".

На турски пехливани се откриват паметници и се говори на турски.
В същото време - една турска цистерна застраши живота на хиляди хора, заяви лидерът на "Атака", имайки предвид катастрофата на цистерна с опасен химикал, която предизвика евакуация на хиляди хора в град Дебелец.

Последна актуализация в 10.30 ч.


* Пехливанинът Коджа Юсуф е роден в шуменското село Черна през 1864 г. На 20-годишна възраст успява да победи прочутия тогава в цялата Османска империя Кел Аличо (плешивия Али - б.а.), който цели 27 години не бил побеждаван. Прякорът си Коджа (Голям) получава заради ръста от 188 см и теглото от 110 кг.
През 1895 г. в Зимния цирк в Париж срещу Коджа Юсуф се изправил друг непобедим турчин - Кара Осман, но Юсуф го победил. След този успех Коджа Юсуф се борил в Белгия, Австрия, Германия и САЩ. През 1898 г. решил да се върне в Шуменско. Качил се на парахода "Бургундия" от Ню Йорк, но по пътя претърпели корабокрушение и заедно с други пътници борецът намира смъртта си.
Всичко това направило от Коджа Юсуф легендарна фигура, тачена и до днес в Турция, а родното му място е обявено за свещено. Най-големите турски сателитни канали аТV, Шоу тв, Стар тв са снимали филми за живота му.