Кралският указ за назначаването му бе издаден призори и предизвика всеобща изненада, отбелязва Иън Джефри Тимбърлейк от Франс прес, цитиран от БТА.

Въпреки че досега беше само заместник-престолонаследник, той разполагаше с изключителна власт за възрастта си.

"Той е блестящ, много интелигентен, справя се съвършено с работата си" и има силно влияние върху баща си, 81-годишния крал Салман, разкрива западен дипломат.

След като бе назначен за заместник-престолонаследник на 29 април 2015 г., младият принц стана основен фактор в саудитската военна намеса в Йемен и вдъхновител на голяма програма за икономически реформи в страната си - най-голям износител на петрол в света, но и твърде зависима от този ресурс.

Той наруши табу с предложението си да бъдат продадени на борсата по-малко от 5% от петролния гигант "Сауди Арамко" и да се създаде най-големият суверенен фонд в света в размер на два трилиона щатски долара.

Роден на 31 август 1985 г., младият мъж с черна брада и наченки на оплешивяване работи по 16 часа на ден. Казва, че майка му го е отгледала в строга дисциплина.

Мохамед бин Салман е с репутация на деен реформатор. Той бе втори в линията на наследяване на трона - позиция, до която се добра благодарение на редица длъжности в икономическата и военната сфера, когато баща му се възкачи на престола през януари 2015 г.

Съгласно новите разпоредби бившият престолонаследник Мохамед бин Найеф бе отстранен, включително от поста министър на вътрешните работи. Той водеше безмилостна война срещу екстремистки групировки и работата му в тази област бе високо ценена от Запада.

Новият престолонаследник съвместява постовете вицепремиер, министър на отбраната, специален съветник на суверена и председател на Съвета по икономически въпроси и развитие - надзорният орган на "Сауди Арамко", най-големият световен производител на петрол.

Той успя да се сдобие с изключителна власт и влияние за много кратко време, отбелязва Фредерик Уери от изследователския Фонд за международен мир "Карнеги" във Вашингтон.

Агресивен и амбициозен

Като министър на отбраната Мохамед бин Салман ръководи военните операции в Йемен. Рияд оглавява арабска коалиция, бореща се срещу шиитските бунтовници в Йемен, обвинявани във връзки с Иран.

При крал Салман Саудитска Арабия поведе по-настъпателна външна политика и се изявява повече на международната сцена. Кралството не се колебае да критикува САЩ, особено след ядреното споразумение с Иран.

Кризата с Катар, обвинен в подкрепа за тероризма и поставен под блокада от няколко свои съюзници, е израз на тази нова политика.

Мохамед бин Салман е с диплома по право от университета "Крал Сауд". Баща е на две момчета и две момичета и не е привърженик на полигамията, установена със закон в неговата страна.

През декември 2015 г. даде първата си пресконференция, за да обяви създаването на "ислямска антитерористична коалиция", включваща 39 страни, решени да се борят с джихадизма. На запад обаче Саудитска Арабия често е критикувана, че гледа с леко око на този проблем.

"Има репутация на агресивен и амбициозен" мъж, заяви Брус Ридъл, бивш служител на ЦРУ, а момента ръководител на Института Брукингс във Вашингтон.

През 2009 г. става специален съветник на баща си, по това време губернатор на Рияд, а от 2013 г., когато баща му става престолонаследник, ръководи неговия кабинет.

През април 2014 г. Мохамед бин Салман става държавен министър и член на правителството, а на 23 януари 2015 г., когато баща му наследява починалия на 90-годишна възраст крал Абдула, е назначен за министър на отбраната и началник на кралския кабинет.