Мохамед бин Найеф бин Абдул Азиз Ал Сауд е бил уволнен от краля, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

С кралски указ 31-годишният принц Мохамед бин Салман беше назначен също за първи заместник-министър-председател и запазва поста на министър на отбраната.

Досегашният престолонаследник Мохамед бин Найеф, харесван от Запада за действията му срещу религиозния екстремизъм, беше свален също от постовете му на първи заместник министър-председател и министър на вътрешните работи.

За министър на вътрешните работи е назначен 33-годишният принц Абдул Азиз бин Сауд Бин Найеф бин Абдул Азиз Ал Сауд, който ще отговаря за вътрешната сигурност и борбата с тероризма.

Баща му е губернатор на голямата Източна провинция, където се намира голяма част от петролното богатство на страната. Там живеят повечето саудитски шиити, които са малцинство в Саудитска Арабия. Принцът е и племенник на Мохамед бин Найеф и досега е бил съветник на министрите на вътрешните работи и на отбраната, отбелязва Асошиейтед прес.

Според високопоставен саудитски представител бившият престолонаследник и бивш вътрешен министър е подкрепил назначението на приемника си в писмо до крал Салман, предаде Франс прес.

Саудитският крал е поканил членовете на кралското семейство и високопоставени служители да се съберат довечера в двореца му в Мека, за да се закълнат във вярност на новия престолонаследник.

Мохамед бин Салман е с репутация на реформатор. Досега той комбинираше няколко длъжности: министър на отбраната, втори заместник-министър-председател, специален съветник на краля и най-вече председател на Съвета по икономически въпроси и развитие, който заседава всяка седмица на министерско равнище и обсъжда икономически и социални въпроси от области като образованието, здравеопазването и жилищната политика. Това е и надзорният орган на Сауди Арамко, най-голямата компания производител на петрол в света.

Назначаването му за престолонаследник бе подкрепено от 31 от 34-имата членове на "Съвета за вярност към монархията", съобщи държавната телевизия Ел Ихбария. "Съветът за вярност към монархията" има за задача да посочва престолонаследника с мнозинство от членовете си. Учреден е след реформа на условията по наследяване на трона от 2006 г. за гарантиране на мирното предаване на властта в тази ултраконсервативна монархия от Залива и първи производител на петрол в света.

С указа за назначаването на сина си за престолонаследник крал Салман промени реда на наследяване на трона, който досега бе запазен само за преките синове на основателя на кралството Абдул Азиз, и включи и внуците му, отваряйки пътя към трона за второто поколение от династията Ал Сауд.

Досега Мохамед бин Салман отговаряше за воденето на войната на Саудитска Арабия в Йемен, диктуваше енергийна политика с глобални въздействия и придвижваше планове за изграждане на икономическо бъдеще на кралството, което да е свободно от зависимостта от петрола.

Възходът на Мохамед бин Салман се приема с възхищение от младите саудитци, които го приемат като доказателство, че тяхното поколение получава централна роля в управлението на тази страна с десетилетни патриархални традиции.

Именно Мохамед бин Салман направи важни посещения в чужбина, включително визита в Белия дом за среща с президента Доналд Тръмп през март. Това посещение във Вашингтон помогна при подготовката на визитата на Тръмп в Саудитска Арабия през май, която бе първото посещение в чужбина на президента на САЩ и бе широко рекламирана от кралството като доказателство за тежестта му в региона и мюсюлманския свят, отбелязва АП.

Но Мохамед бин Салман е подложен и на критики - за воденето на войната в Йемен, която за повече от две години не успя да прогони подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хуси от столицата Сана и се отразява катастрофално на страната.

Според правозащитни организации саудитските войски са убили десетки цивилни. Новият престолонаследник изключва всякакъв диалог с Иран, когото обвинява, че "иска да контролира ислямския свят" и да разпространи шиитската си доктрина.

Иранската държавна телевизия нарече "мек преврат" днешното назначаване на Мохамед бин Салман за престолонаследник в Саудитска Арабия.

Политическото ръководство на Иран има критично отношение към принца заради направения от него миналия месец коментар, че "битката" трябва да бъде пренесена в Иран.