"Абсолютно нищо не предприемат управляващите през тези седем месеца за ограничаване на битовата престъпност. Това ще бъде една много сериозна причина да преразгледаме отношението си към управляващата коалиция в най-скоро време, това ви го гарантирам“.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус” председателят на ПГ на „Патриотичния фронт” Валери Симеонов във връзка с етническото напрежение в гърменското село Марчево след възникналия снощи побой между българи и роми и предприетите блокади на населението от Гърмен и съседните села във връзка с изселването на незаконно живеещите роми.

"Трябва да има възможности за активиране на доброволните отряди в съответните форми на самозащита на населението. В нашата програма сме поставили увеличаването на правото за самоотбрана", допълни Симеонов.

По думите му, трябва да бъде така, както е и в повечето щати на Америка.

Симеонов каза, че мерките трябва да бъдат такива, каквито са успели да наложат в Програмата за стабилно управление, под която са се подписали. Програмата, която трябваше да изпълнява правителството и която седем месеца правителството не изпълнява.

На първо място това е увеличаване на полицейското присъствие в такива критични райони – този на Гърмен със съответните цигански гета също е в групата на критични райони. Там трябва да има полицейско присъствие.

На основните възлови пътно-транспортни връзки трябва да има видеонаблюдение, заяви Симеонов. Той уточни, че това е записано в програмата на правителството и никъде не е направено.

"Дотук изредих редица мерки, които са заложени в програмата ни, а част от тях са заложени и в програмата на правителството, но не се изпълняват. Нашата коалиция ще спре подкрепата на правителството и ще го пусне със страшна сила надолу бобслея към лайняното блато на ДПС”, подчерта Валери Симеонов.